DELA

Digitalisering tryggar välfärden

It och digitalisering kanske inte uppfattas som heta politiska ämnen, men det borde vara det. Det är nämligen svårt att se andra lösningar för att trygga välfärden.

Varför så dramatiska ordalag? Det är egentligen ganska enkelt, befolkningsutvecklingen gör nämligen att andelen som arbetar i förhållande till hela befolkningen sjunker samtidigt som grupperna som är i behov av välfärdstjänster ökar. Det betyder att alla som jobbar behöver producera betydligt mycket mer än i dag.

Om vi fortsätter jobba på samma sätt som i dag kommer detta givetvis att leda till ökad stress och utmattning med sjukskrivningar i förlängningen och därmed allt färre som deltar aktivt på arbetsmarknaden.

Redan i dag ser vi ett stort behov av arbetskraft på såväl den privata som den offentliga arbetsmarknaden. Det handlar alltså inte längre bara om en ekonomisk fråga i termer om hur många vi har råd att anställa, det finns helt enkelt inte tillräckligt med händer för att stilla arbetsmarknadens behov.

Så vad är lösningen? Följer man med aktuell forskning och rapporter från både näringsliv och offentliga organisationer så pekar alla på digitalisering. Där digitalisering inte handlar om att lägga till it-system för att stödja befintliga arbetsmetoder utan där digitalisering ses som en metod för verksamhetsutveckling där digitala lösningar används för automatisering eller innovation.

Det handlar alltså om att helt se över hur vi jobbar i dag. Förändra, utveckla och effektivera i grunden så att vi människor gör det som vi är bra på medan vi ska låta datorer och system göra det som de gör bättre.

Och hur görs då detta? Givetvis ska utvecklingen vara verksamhetsnära.

Låt lärare, närvårdare och administratörer vara med i utvecklingen. Ingen annan kan verksamheterna på samma sätt som de som aktivt jobbar där.

Samtidigt behövs tydliga besked från högsta ledningen om att detta ska prioriteras. Vid sidan av inriktningsbeslut behöver vi också omorganisera strukturerna, ett exempel är finansieringsmodellerna.

Om man behöver välja större klasser för att få digital innovation så kommer det troligtvis aldrig att ske någon utveckling inom digitaliseringsområdet, det kommer åtminstone att gå långsamt. Och låt mig understryka, digitalisering av välfärdstjänster handlar inte om att alla ska ha en padda utan om att anamma och utveckla nya sätt att producera tjänster.

Vi behöver höja blicken i digitaliseringsfrågorna, utbilda oss, diskutera, bryta idéer och diskutera hur vi vill att vårt samhälle ska se ut. För att bara prata om utvecklad välfärd utan att tala om hur den ska utvecklas med hjälp av digitalisering är inte längre trovärdigt, det finns helt enkelt inte händer för det.

INGRID ZETTERMAN

LIBERALERNA