DELA

Drömmen om bogemenskap

Idén har funnits där halva mitt liv, ända sedan jag bodde i studentkorridor som 20-åring. Att finna en bogemenskap där individualism möter kollektiv. Åren har gått och vid flera tillfällen har vi varit riktigt nära att bosätta oss i olika kollektivhus. En gång förlorade vi en budgivning på en lägenhet i kollektivhuset Tullstugan, en annan gång provbodde vi på Ängsviksgården i Värmdö och därefter har vi deltagit i olika sammanhang där nya kollektivhus varit under uppbyggnad.

Så varför kollektivhus? Jag kan börja med en kort definition för den nyinvigde: Ett kollektivhus är en samling helt vanliga lägenheter som har en gemensam ”kärna”, ofta i form av ett slags storkök, matsal, lekrum för barnen, sällskapsrum et cetera. Charmen och fördelarna till trots har något i boendeformen ändå gjort att vi backat, men drömmen om en bogemenskap har kvarstått. Och i somras när vi besökte Köpenhamn och bodde på ett modernt hostel så klarnade saken, det jag vill åstadkomma och som jag menar skulle sätta Mariehamn i framkant är följande moderna och flexibla kollektivhus:

–  Ett lägenhetshus byggt i trä med takterass där det finns ett gemensamt inglasat fullt utrustat storkök för alla husets boende att nyttja. Matplatser såväl inne som ute samt pallkragar för den som vill odla. En oas av grönska såväl som enastående utsikt över staden. Oändliga möjligheter för den som vill organisera matlag ihop med andra, men också fullt möjligt att laga sin egen mat och välja om den äts ihop med andra eller i sitt egna sällskap.

– Mellan entréplanet och takterassen fullt utrustade egna lägenheter, kanske i lite mindre utformning då det finns flera gemensamma ytor som ersätter det vi är vana att äga själva. De flesta lägenheter med mindre kök så som pentry, och med flexibla planlösningar och flyttbara väggar som kan anpassas efter livets olika skeden.

På det gemensamma entréplanet tänker jag mig tex detta:

– Ett sällskapsrum för alla, med projektor för filmvisningar, hyllor med sällskapsspel, tidningar och böcker, soffor för samtal och spontana möten.

– En plats för motion och rekreation, kanske en del för fria vikter och en dedikerad yta för yoga och avslappning. Bastudel, givetvis.

– Ett co-workingspace för digitala nomader, distansjobbare och egnaföretagare.

– Ett hobbyrum med symaskiner, verktyg och möjlighet att ägna oss åt skapande och återbruk.

– Ett bytesrum där vi ställer allt någon annan kan ha glädje av men som inte längre fyller någon funktion i vårt eget hem.

– Ett gästrum som kan bokas för våra nära och kära.

Och självfallet en bilpool och cykelpool med fordon som drivs av hållbara källor! Möjligheterna är oändliga! Men fler eldsjälar behövs.

SAGA DOUHAN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp