DELA

Ekologisk odling handlar om vårt förhållande till naturen

    Ska vi lyckas med att ställa om det åländska samhället behöver vi styra om den ekonomiska politiken så att alla gemensamma finansiella medel riktas om till enbart socialt och ekologiskt hållbara verksamheter. Ålands budget innehåller en hel del överföringar som görs utan krav på att styra mot de sju strategiska utvecklingsmålen i Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda som siktar på 2030 för att ta steg för steg hålla sig inom de fyra hållbarhetsprincipernas ramar senast 2051.

    Det finns flera överföringar till primärnäringarna, som bygger på ramavtal som inte i tillräcklig grad uppdaterats utifrån agendan. Hushållningssällskapet är ett av dem.

    Vi välkomnar en fortsatt dialog med aktörer som bland annat Hushållningssällskapet som har en central roll i att främja en utveckling av det åländska lantbruket.

    Det är viktigt att poängtera att en övergång till ekologisk odling inte enbart handlar om att byta ut en metod mot en annan. Det handlar om att omdefiniera vårt förhållande till naturen och hur vi interagerar med den.

    Genom att investera i forskning, försöksverksamhet och utbildning om ekologisk odling och andra hållbara odlingsmetoder kan vi hitta innovativa sätt att uppnå högre avkastning på de åländska jordarna samtidigt som vi bevarar och förbättrar våra naturresurser.

    Genom att lyssna på forskare, experter och de åländska aktörerna kan vi gemensamt ställa om jordbruket i en klimatpositiv och biopositiv riktning som inte systematiskt skadar vattendragen eller undantränger arter.

    Genom öppen dialog och samarbete och med en tydlig målbild för ett hållbart Åland kan vi forma Ålands lantbrukspolitik i en riktning som tar hänsyn till både dagens och morgondagens behov.

    ANDERS STENMARK (HI)

    LAGTINGSKANDIDAT MED 30 ÅRS ERFARENHET AV EKOLOGISK LAMMUPPFÖDNING SAMT POLITIKRÅDETS ORDFÖRANDE

    ERICA SCOTT (HI)

    TALESPERSON, LAGTINGSKANDIDAT

    SIMON HOLMSTRÖM (HI)

    LAGTINGSGRUPPENS ORDFÖRANDE