DELA

En appell från Åland

På den nordiska arbetarrörelsens möte i Helsingfors den 28.2 fick jag tillfälle att framföra följande till de nordiska S-ledarna, en appell från Åland. Här kommer appellen:

”Den globala uppvärmningen påverkar oss mer och mer för varje dag. Vi som bor på en ö ser förändringarna så tydligt. Vi måste därför fortsätta investera oss bort från fossila bränslen och skapa mer förnyelsebar energi.

Havsbaserad vindkraft spelar en nyckelroll för elproduktionen i framtiden och för att våra länder ska kunna uppnå målen för koldioxidneutralitet.

I Marienborg-deklarationen ledd av den danska statsministern Mette Fredriksen har åtta Östersjöländer kommit överens om att den havsbaserade vindkraften i Östersjön ska byggas ut till 19,6 gigawatt fram till 2030, motsvarande en sjudubbling från idag. Samtidigt ska el- och energisamarbetet över gränserna stärkas.

Åland står i beråd att upplåta åländska vatten till byggnation av jättelika vindkraftparker, investeringar som görs av giganter till bolag med miljardkapital i ryggen. Situationen blir lite som David och Goliat, lilla landskapet Åland med dess mikroskopiskt små kommuner ska hantera gigantiska vinstdrivande bolag med betydligt större resurser än hela vårt samhälle. Längs den svenska, finländska, danska kusten ska park efter park byggas.

Det är nu viktigt att vi har en gemensam strategi för att uppnå en hållbar energiutveckling i Östersjön och att vi socialdemokrater arbetar tillsammans så att dessa satsningar görs med högsta respekt för Östersjöns känsliga ekosystem, fiskar, djur och natur.

Vi behöver veta mer om och hur dessa 19,6 gigawatt stora vindparker påverkar vårt grunda hav som redan är ett av de mest sårbara innanhaven i världen, vars ekosystem redan nu påverkas kraftigt av den globala uppvärmningen, vilket betyder varmare, sötare vatten, mer nederbörd och mindre is. Samtidigt som Östersjön redan är fullmatad med övergödning och miljögifter. Eutrofieringen fortgår och vi har inte lyckats stoppa den ännu, trots många vackra mål och samarbete runt Östersjön.

Vi behöver skapa en gemensam planläggning för hur den havsbaserade vindkraften anpassas till sjöfart, farleder, försvarsintressen och säkerhet. Kanske en gemensam nordisk energikommission för samplanering av vindkraftens utbyggnad i Östersjön vore att överväga. Vi socialdemokrater borde ta ledningen i ett sådant arbete.

Vi måste också fundera över hur vi får folkets stöd för dessa satsningar. Det är viktigt att medborgarna får del av vinsterna, inte bara elbolagen och riskkapitalisterna. Vi måste se till att folket involveras, ges delaktighet och förståelse och visa på möjligheter till nya jobb. Mer kunskap i dessa frågor motarbetar också konspirationsteorier som följer i spåren av dessa satsningar. Det betyder att vi måste hitta goda, konstruktiva och trovärdiga partnerskap mellan offentliga intressen och privata investerare.

För oss som lever runt Östersjön är havets tillstånd livsavgörande för allt, för våra liv och vår utkomst, för turism, sjöfart och öarnas attraktionskraft. Därför ska vi göra den gröna omställningen, vi ska bygga vindkraft, men vi ska göra det på rätt sätt – tillsammans.”

CAMILLA GUNELL (S)