En bra skola börjar med en bra läroplan
I den åländska grundskolelagen i fjärde paragrafen i första kapitlet Läroplikt och rätt till skolgång går att läsa följande: ”Vårdnadshavaren för ett läropliktigt barn ska se till att barnet fullgör läroplikten. En vårdnadshavare för ett läropliktigt barn som inte fullgör sin läroplikt kan dömas till böter för försummad tillsyn över läropliktig.”
Det betyder i praktiken att det inte är skolan eller lärare som är ansvariga att våra barn ska få en grundutbildning enligt läroplikten utan vi vårdnadshavare, oavsett undervisningsform. Det här är en detalj som de flesta ålänningar inte verkar känna till eller har tänkt på vilket också förklarar varför den allmänna debatten om åländska skolans hopande problem fokuserat mycket på vad politiker eller skolan ska göra för att lösa problemen.
När jag läste lagen och förstod vad den innebar kom jag på att jag också borde läsa den åländska läroplanen. De flesta av oss vårdnadshavare har inte läst läroplanen och när jag försökte första gången förstår jag varför de flesta inte ens skulle vilja försöka.
Den är krånglig, flummig, lång och förenar otroligt detaljstyrande med otydligt tolkningsutrymme. Kort sagt: den är inte formulerad för dem som är ytterst ansvariga att se till att barnens kunskapsutveckling följer den, vilket enligt lagen är vi vårdnadshavare.
Den verkar inte formulerad för lärare och underlättande av deras undervisning heller och den är definitivt inte anpassad för elever som individer. Den nya åländska läroplanen är formulerad för byråkrater.
När jag läste den allmänna delen av läroplanen överraskades jag över hur inspirerad den verkar vara av den svenska läroplanen. Sveriges strategi om allt större styrning av elever och lärare och politiserad läroplan har tydligen inte haft den effekt för barns betyg, psykiska hälsa eller motivation som man trodde den skulle ha. Det kan vara så att man tjänar individen i skolan bättre från politiskt håll om man inte styr för mycket.
Skillnaden är dock att Sverige har skolplikt och inte läroplikt som vi har på Åland. Eftersom lagstiftningen kring utbildning ligger helt under åländsk behörighet har vi allt vi behöver för att bestämma helt och fullt om hur skolan de åländska skattebetalarna betalar för ska se ut för att tjäna våra elever och vårdnadshavare på bästa sätt.
Åländsk skola har fantastisk potential att bli en plats där majoriteten elever känner intresse, motivation och mening oavsett anlag eller förmågor. Det börjar med en läroplan som faktiskt är formulerad med de ansvariga vårdnadshavarna och eleverna som individer i åtanke.
VICTORIA JOHANSSON (OB)