En ringväg runt Lumparn gör Åland rundare
Det åländska vägnätet är väl utbyggt men har alltid prioriterats enligt regeln att alla vägar skall leda till Mariehamn. Vilket skapar en situation där de som vill ta sig fram över landsbygden på tvärsan tvingas antingen in via rondellerna utanför Mariehamn eller ut på småvägarna genom Jomala.
Även om avstånden är korta på Åland så är det här onödigt tidskrävande och inte speciellt bra för miljön. Till exempel vi som bor på norra Åland måste i dag köra runt hela Lumparn för att ta oss till Långnäs, en hamn som får allt större betydelse i takt med att färjetrafiken förändras och som självfallet också skall serva oss norrålänningar.
Nästa regering bör dels väcka liv i de insomnade projekten att färdigställa sista delen av landsväg 2 med gång- och cykelväg in genom Bomarsund, att färdigställa den nya vägdragningen med gång- och cykelväg över Prästö samt att bygga bron över Prästösund (eller en sänktunnel som sannolikt blir billigare). Och dels bygga en helt ny förbindelse mellan Vårdö och Lumparland med autonom bilfärja över Ängösund, vilket skulle skapa den länge efterfrågade ringvägen runt Lumparn som flera partier motionerat om under årens lopp.
För övrigt kunde autonoma AI-styrda bilfärjor med en central övervakning ersätta samtliga färjor på korta pass, något som sannolikt skulle innebära stora inbesparingar.
Om deviserna att ”hela Åland skall leva”, att ”regionalpolitiken är central för oss” och att ”Åland ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart” handlar om mer än tomma ord så måste även vägnätet vara anpassat till detta. Vi behöver investera i miljön och trafiksäkerheten genom att styra och förkorta alla trafikflöden så att de, även utanför Mariehamn och Jomala, är anpassade till dagens trafiksituation och -behov.
En ringväg ger också större möjligheter att planera kollektivtrafiken, sänker företagens transportkostnader, bidrar till turismnäringen och skapar nya möjligheter till samarbeten mellan norra och södra Åland. Att investera i en ringväg är till fördel för hela Åland.
MIA OCH ERIK SCHÜTTEN (MSÅ)