En vit Jul?
Nu har media i såväl Sverige som Finland aktualiserat barnens situation inför julen. Inför julen uppstår ju så många förväntningar. Man kommer ihåg barndomens snörika jular med julgubbe, julklappar god mat och fina minnen. Den här julen kanske ser annorlunda ut. Kanske arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa, dålig ekonomi och en oviss framtid gör, att den ”riktiga” julstämningen inte uppstår.
Under julloven brukar ungefär 1 000 barn i Sverige självmant söka kontakt med Bris (Barnens rätt i samhället). Vanliga ämnen är berättelser om ensamhet och om bråk hemma. När skolan har stängt och andra stödkontakter försvinner, blir barn som mår dåligt ensamma med sitt mående. En del barn går runt med en klump i magen under lovet, med föräldrar som är osams och stressade. Har familjen det ekonomiskt tufft blir det ofta påtagligt under julen, när pengarna inte räcker till julklappar som barnen önskat sig, julklappar som minsann kompisarna får.
Julen är också en tid när många vuxna dricker alkohol. För barn som far illa av vuxnas drickande, kan drickandet kännas jobbigare om det sker på julafton. Som vuxen kan du spela en viktig roll i ett barns liv genom att våga agera när du misstänker att ett barn far illa av vuxnas drickande.
Barn har samma rättigheter som andra medborgare. Föräldrarna har förstås huvudansvaret för barnen och deras uppfostran. Men det är viktigt att vi alla i vårt samhälle tar ansvar för att barnen får en trygg uppväxt. Barnen har i sin tur rätt till god vård och fostran. När det gäller beslut som rör barn och barnskydd är barnets fördel alltid i förgrunden.
Årligen får Kommunernas socialtjänst på Åland 700–800 barnskyddsanmälningar. Fråga är i första hand om fysisk misshandel eller vanvård. Mörkertalet är stort, men cirka två tredjedelar av den fysiska misshandeln inleds i ”uppfostrande syfte”. Misshandeln kan vara fysisk, sexuell, psykisk eller verbal. Enligt en stor utredning utförd av Centralförbundet för barnskydd blev över 70 procent av barnen utsatta för våld från föräldrarnas sida, 13 procent redan under barnets första levnadsår.
En grupp barn som lätt glöms bort är de, som inte blir misshandlade på ett synligt sätt, utan blir försummade eller föremål för vanvård. Det är också ytterst svårt att hjälpa barn som blir försummade på grund av brist på kärlek, ömhet och psykisk omvårdnad, brister som kan ge oreparerbara skador inför vuxenlivet.
Den som misstänker att ett barn far illa kan kontakta Kommunernas socialtjänst (KST).
Jag önskar er alla en God och Vit jul.
LEIF JANSSON
TIDIGARE SOCIALDIREKTÖR I MARIEHAMN
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.