DELA

Exploateringen av Styrsö – ett projekt med katastrofala konsekvenser

Som ordförande i Skobbholms väglag känner jag ett behov av att försöka sammanfatta problemen med projektet.

1. Förstöring av natur- och kulturmiljö. Styrsö är i stort sett orört och utgör en rikt varierad skärgårdsmiljö med berg och martallar, unik i stadens närhet. Det är också en gammal kulturmiljö med bland annat vikingagravar. Exploatering i den starkt kuperade terrängen leder till en omfattande förstörelse genom stora sprängningar och utfyllnader. Även det varsamt bebyggda Skobbholm har höga naturvärden med ädellövskog och rik blomflora. Någon inventering av öns natur- och kulturvärden har inte gjorts.

Med lång yrkeserfarenhet av skärgårds miljöfrågor, undrar jag om de ansvariga i Mariehamn helt avskärmat sig från de senaste årtiondenas utveckling.

2. Klimatpåverkan. Bilkörandet ger vid sidan av sjöfarten Ålands största klimatpåverkan. Projektet innebär en väsentlig ökning av denna. Cirka 100 villor planeras på ett avstånd av 7 kilometer från stadens centrum. Räknar man med att en bil per hushåll gör en resa per dag till staden, fås en körsträcka på cirka 1 400 km – per dag(!). I verkligheten blir den avsevärt längre genom att många hushåll har två bilar och barnfamiljer extra stora transportbehov. Vidare torde många köra längre än 7 km till service norr om centrum. Om bilarna blir eldrivna elimineras inte miljöbelastningen, då fossilfri el inom överskådlig tid kommer att vara en bristvara i Europa. Dessutom är ingen elproduktion fri från miljöpåverkan.

3. Ekonomi. Mariehamns skattebetalare har all anledning att oroa sig över projektet. Staden vill betala 4,7 miljoner euro för marken. Eftersom pengarna skall lånas, och det beräknas ta minst 10 år, innan sprängandet kan börja, blir summan med ränta då drygt 7 milj. Därtill kommer enligt staden infrastruktur för runt 2,6 miljoner samt Skobbholmsvägen, som 2019 beräknades till 364 000. Med rättegångskostnader torde projektet landa väl över 10 miljoner. Dessutom är risken stor att i framtiden obeboeliga fastigheter på Skobbholm måste inlösas till höga kostnader.

4. Skobbholmarnas livsmiljö. Vägen och trafiken kommer att radikalt försämra denna. Redan dagens väg går mycket nära åtminstone 4 hus, i ett fall vid förstutrappan. Den nya vägen tar minst 15 meter, kanske 20, I anspråk, att jämföra med dagens knappt 3,5 meter. Den kommer att göra ett antal hem obeboeliga och påtagligt dela tomter, kanske måste även hus rivas för att ge plats åt vägen. Den omfattande trafiken kommer inte bara att förstöra livskvaliteten för dem som bor nära vägen, utan alla kommer att störas av bullret.

5. Demokrati. Den omskrutna åländska närdemokratin har här inte firat några triumfer. Kanske den fungerar inne i stadshuset, men därifrån har inga som helst kontakter tagits med skobbholmsborna under de 7 år projektet pågått.

Och varför detta projekt? För att det är av central betydelse för Ålands framtid? Nej, för att ett antalskattebetalare skall hamna i Mariehamn istället för Jomala.

ERIK NEUMAN