DELA

Får vetskapen om ett örnbo kosta precis vad som helst?

Läste om inventeringen av havsörnsbon på Åland med helikopter som Torsten Stjernberg med sällskap har utfört på våran ö och det känns så galet att man fortsätter plöja ner pengar i projekt havsörn trots att den idag är överstor och livskraftig och behöver ingen som helst hjälp. Jag kan förstå att en fanatiker kring havsörn inte kan sluta och vill fortsätta men att landskapsregeringens miljövårdsbyrå bekostar hela kalaset med tre dagars helikopterflygning är helt förkastligt och måste ifrågasättas, för vad är nyttan egentligen då vi redan känner till alla bon och havsörnen klarar sig själv och borde lämnas till att klara sig själv!

Nej låt pengarna gå till de fågelarter som verkligen behöver hjälp istället som ejdern, måskolonier med flera, som en överstor havsörnsstam redan utplånat i havsbandet och gjort stor skada för.

Jag kalkylerade på ett ungefär vad detta tre dagars helikopterflygande med Torsten troligen kostade per upptäckt aktivt bo som man konstaterat ”och ändå känt till sedan tidigare”, det blev summa 380 euro per redan tidigare upptäckt bo och i ren miljöförstöring i flygbränsle 32 liter per bo. Detta är förvisso kalkylerat med en normal taxa och en helikopter för fyra personer, en offert kan vara både billigare och dyrare i detta fall skall tilläggas men det är inget annat än vansinne i pengaslöseri och miljöförstöring med cirka 24 000 euro och 2 000 liter bränsle för att räkna några örnbon. Detta måste få ett slut.

Det är Nåtö biologiska station som ansökt om att få utföra detta med Pafmedel och jag vet inte om det är slumpen att just ordförande för stationen är en tidigare styrelseledamot i ”Birdlife” Jon Brommer och kontakten med den fanatiska havsörnsföreningen har något gemensamt längre men inte vore jag förvånad om så var fallet heller för inget förvånar mig om dem längre.

Angående påståendet att ett häckande havsörnspar kring Lågskär kan vara orsaken till att ejdern klarat sig så bra i år är ju befängt men inte föga förvånande det heller då man inget hellre vill ha än ett häckande par på Lågskär då ön skulle bli fullkomlig för arrendatorn Birdlife, Att ejdern klarat sig så bra är ingen annan än våran jaktförvaltare Robin Juslins förtjänst som gjort ett jättejobb i flera års tid nu med att skrämma bort örnarna därifrån med avslutande skyddsjakt som visade sig fantastiskt effektiv och det känner nog Torsten till men man ser ibland bara vad man helst vill se.

NICLAS NORDLUND

SVAR PÅ INSÄNDARE

Insändaren tar fasta på kostnader jämfört med nytta av havsörnsinventeringen som genomfördes t. ex. 2024 med Pafmedel. Nåtö biologiska station, grundad 1964, drivs av Finlands äldsta vetenskapliga sällskap, Societas pro Fauna et Flora Fennica (SFFF), tillsammans med Ålands landskapsregering med syfte att genomföra vetenskaplig verksamhet på Åland. Stationen används under sommarhalvåret som bas för forskare för att genomföra deras forskning på Åland. Finansiering från Paf möjliggör verksamhet på Nåtö; finansieringen täcker en del av driftkostnaderna, och även olika ”Nåtö projekt”, till exempel under 2024 inventering av hasselsnok och andra kräldjur inom fredade områden på Åland, uppföljning av skräntärnan samt havsörn och fiskgjuse.

Stationens årsberättelse publiceras, på svenska, i SFFF:s tidskrift Memoranda. Styrgruppen för Nåtö biologiska station består av fyra medlemmar från Åland och fyra från SFFF och besluter årligen vilka ”Nåtö projekt” som anses vara relevanta ur vetenskaplig synvinkel. Inom budgeten för inventering av havsörn och fiskgjuse gick år 2024 största delen av kostnaderna (ungefär 10 000 euro) till helikopterbaserad inventering där två volontärer i helikopter på ett effektivt sätt granskar status av nästan alla kända havsörns- och fiskgjuserevir på Åland.

Informationen används av docent Stjernberg för att koordinera ringmärkning utförd av frivilliga som möjliggör uppföljning av häckningsframgång samt insamlandet av DNA och andra prov. Projektet levererar information av högt vetenskapligt värde som aktivt används i forskning och till lärdomsprov på magister- och doktorsnivå, och som utnyttjas av både miljöbyrån och skogsbyrån vid lagstadgad övervakning av naturskydds- och miljövärden på Åland. Genom EU-lagstiftning är både riks- och de åländska myndigheterna, ålagda att rapportera om havsörnsstammens tillstånd. Detta förutsätter att havsörnsstammen är föremål för uppföljande verksamhet. Havsörnen ingår även som indikatorart i HELCOM, vilket även förutsätter uppföljning.

JON BROMMER

PROFESSOR I EKOLOGI VID ÅBO UNIVERSITET

ORDFÖRANDE FÖR STYRGRUPPEN FÖR NÅTÖ BIOLOGISKA STATION

VICE-ORDFÖRANDE SOCIETAS PRO FAUNA ET FLORA FENNICA