DELA

Finland får inte bli som Sverige

Finland kunde dra lärodomar från kriget i Ukraina och Sveriges försvarslöshet.

Sverige har upprepade gånger skänkt militär utrustning till Ukraina. Men det finns många som fortfarande kräver att ge ännu mer stöd till Ukraina. Sverige skänker ständigt vapen och stridsvagnar till Ukraina, det är även många anställda som arbetar med att utbilda ukrainska militära. Svensk armé går tungt och det påverkar Sveriges beredskap.

– Förmågan att försvara Sverige är nedsatt, säger arméchef Jonny Lindfors.

Men hur biståndet används?

Senaste nytt: Ukraina överger Avdijivka. Anledningen att ukrainska militären drog därifrån sägs bland annat vara ”bristen på ammunition”. Även Joakim Paasikivi sa att Avdijivka är ett bakslag för Ukraina och en seger för Ryssland. Det är en öppning för ryskt genombrott. Staden har varit en av de starkaste fästningarna för den ukrainska armén i Donbass och har också en strategisk betydelse.

För de som skriker att med sitt stöd till Ukraina bidrar Sverige till sitt försvar: på grund av detta ”bidrag” är Sverige så sårbar och försvarslös som möjligt just nu.

Under de senaste två åren har Ukraina begärt bistånd 182 gånger och de europeiska länderna har besvarat landets begäranden med sammanlagt 3 381 anbud via EU:s civilskyddsmekanism. Finland har varit den tredje mest aktiva biståndsgivaren med 276 anbud.

Bidrag till beredskap betyder att du inser vart dina pengar tar vägen. Det betyder att armé är beredd att försvara ifall ditt land blir invaderade. Men nu lämnar ukrainska militära strategiska platser på vår bekostnad och det finns inga tecken på att det ska gå bättre. Medan vi sitter här med insikten att vi inte kan försvara oss själva i händelse av krig. Det är inte ett bidrag utan slöseri.

Men har Finland förmåga att försvara sig?

ERIK GRANSTRÖM