DELA

Förändrad föräldraledighet gör samhället mer jämställt

    Kvinnors löner släpar efter, och vi har fortfarande ett underskott på kvinnor i ledande position. En klar orsak är ojämställdheten gällande familjeledigheter mellan föräldrarnas arbetsgivare. I och med den nya föräldrapenningslagen har man vigt en del dagar som man inte kan föra över till den andra föräldern, något som kan öka jämställdheten. Men arbetsgivaren till den födande föräldern betalar mycket mer än den icke födande förälderns arbetsgivare gällande föräldraledighet.

    Många kollektivavtal gör gällande att den födande föräldern får 30 procent av full lön i tre månader då hen går på föräldraledighet bekostad av arbetsgivaren, resten av FPA. Företaget blir av med en viktig resurs och måste anställa en vikarie. Man kan räkna med att ett barn ”kostar” moderns arbetsgivare cirka 17 000 euro enligt Finlands företagarkvinnor rf´s utredning från 2017.

    Vab ger arbetstagaren full lön i olika antal dagar beroende på kollektivavtal, bekostat av arbetsgivaren. Här finns inte heller reglerat ett jämlikt uttag av vab-dagar mellan föräldrarna.

    Det ska inte finnas risk att en kvinna inte får ett arbete för att det blir en dyrare anställning.

    Dagens system slår väldigt hårt mot privata småföretag i kvinnodominerade branscher.

    FPA borde ta ett samlat ekonomiskt ansvar för föräldraledigheter så utgör lagen ingen grund till ojämställdhet i arbetslivet. Det här vill vi att lagtinget trycker på den finska regeringen att förändra.

    JULIA STENIUS (MSÅ)

    TOM FORSBOM (MSÅ)

    PETER ENBERG (MSÅ)

    ANDERS HOLMBERG (MSÅ)

    BJÖRN HÄGERSTRAND (MSÅ)