DELA

Förtydligande kring mediaträffarna

    Landskapsregeringen har nyligen fastställt en demokratistrategi. Strategin kompletteras av ett åtgärdsprogram. I åtgärdsprogrammet, under huvudmålet att de demokratiska institutionerna ska vara öppna, transparenta och förtroendeingivande, finns en punkt om att förbättra landskapsregeringens processer i förhållande till media. Bland annat nämns att landskapsregeringen ska arbeta för att ”förbättra medias möjligheter till en korrekt rapportering”. Denna formulering har visat sig vara olycklig och inbjuder till feltolkningar. För att klargöra landskapsregeringens avsikter vill jag lyfta fram några viktiga aspekter:

    1) Som övergripande myndighet har Ålands landskapsregering en tydlig informationsplikt gentemot invånarna. Vi har ett ansvar att främja öppenhet och aktiv kommunikation för att säkerställa att relevant information når fram till allmänheten.

    2) Ålands landskapsregering är inte bara en politisk regering utan också en tjänstemannaorganisation. Tyngden på mediaträffarna ligger på den senare, med medverkan av främst sakkunniga tjänstemän och informationen av teknisk natur, inte politisk.

    3) En mediaträff är inte ett traditionellt pressmöte, utan ett mer omfattande och fördjupande tillfälle om komplexa frågor som kräver tid att förstå. Som exempel kan nämnas hur det finanspolitiska ramverket fungerar och vad det innebär, samt lagstiftningen kopplad till digitaliseringsprojekten. Syftet är att ge journalister grundlig information och möjlighet att ställa frågor, så att de får en djupare insikt innan de rapporterar. En djupare insikt förbättrar även journalisternas möjligheter till fortsatt rapportering och ansvarsutkrävande. Idén till träffarna har tillkommit i dialog med Ålands journalister.

    4) Initiativ till innehållet för mediaträffarna tas både av landskapsregeringen och media, där behov av fördjupad kunskap finns.

    5) I Norden och på Åland lever vi i demokratier där pressfriheten är en självklarhet, vilket även lyfts fram i demokratistrategin. Media spelar en viktig roll i att granska och ifrågasätta myndigheternas arbete och det är inte någon myndighets uppgift att styra eller bestämma vad som ska rapporteras. Jag har fullt förtroende för vår lokala media, som är van att arbeta objektivt med flera källor och noggrant verifiera sina uppgifter. Att påstå något annat vore att underskatta deras integritet och professionalism.

    Mediaträffarna har varit uppskattade och är viktiga för att motverka den tid vi lever i, där faktaresistens, missinformation och desinformation blir alltmer förekommande. För Ålands landskapsregering är det högt prioriterat att bidra till en öppen, tydlig, transparent och sanningsenlig kommunikation som stärker demokratin, yttrandefriheten och rättsstaten.

    ANNICA JANSSON

    SPECIALSAKKUNNIG I KOMMUNIKATION, ÅLANDS LANDSKAPSREGERING