DELA

Förverkligande av demenscenter

För ett år sedan, den 21 juni 2022, godkände stadsfullmäktige i Mariehamn en ny äldreomsorgsplan för åren 2023–2027. I planen ingick ett förslag om ett demenscenter för 60 personer och en möjlighet att utvidga antalet platser till 100 med tanke på framtida behov.

I planen sägs bland annat följande om centret:” Demenskommitténs förslag på ett demenscenter där olika verksamhetsformer erbjuds personer med demensdiagnos är både en kostnadseffektiv och pedagogisk lösning som skulle lägga grunden för hela stadens omsorg för minnessjuka personer.”

Stadsfullmäktige godkände planen enhälligt och många fullmäktige uttryckte sig positivt och hoppfullt om förslaget till ett demenscenter. Många kände säkert att en lösning äntligen stod för dörren och att frågan skulle ta ett konkret steg framåt i budgeten för år 2023.

Endast fyra månader senare förändrades läget totalt. Stadsstyrelsen presenterade i sin budget för 2023 fyra alternativa lösningar för ett demenscenter. Upprörda röster i fullmäktige ledde till att stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib) lovade återkomma med ett ”inriktningsbeslut”.

Sedan följer en tidspressad beredningsprocess och trots att ärendets rubrik fortfarande är förverkligandet av demenscenter införs nu begreppet äldrecenter. Detta center ska koncentreras till Trobergshemmets tomt, S:t Göranshemmet och eventuellt Hälsans hus. Allt ska drivas i stadens regi.

En flodvåg av frågor dyker upp. Hur mycket byggrätt behövs, ska icke-dementa och dementa bo tillsammans och sist men inte minst vad kommer allt detta att kosta.

I syfte att klargöra situationen upphandlas en förstudie direkt av Sweco för 215 000 euro vilket ligger under EU:s tröskelvärde. Syftet var att undvika öppen upphandling. Målet var att skapa 60 boendeplatser i Trobergshemmets kvarter. Förstudiens delrapport diskuterades i stadsfullmäktige den 20 juni. Delrapporten visade att det inte går att bygga på det befintliga Trobergshemmet och att det blir svårt att inlemma S:t Göranshemmet och Hälsans hus i projektet. Fortfarande heter ärendet förverkligande av demenscenter.

Planerna måste ändras. Swecos fortsatta utredning ska klargöra om det går att bygga 45 ESB-platser och tio korttidsplatser i stället för 60 demensplatser vilket ärendet ursprungligen handlade om. Detta förutsätter två nya byggnader inne på tomten varav den ena ska vara sex våningar.

Gamla Trobergshemmet ska rivas, en del ombyggnader görs och S:t Göranshemmet övertas förslagsvis av Marstad. Ärendet kallas fortfarande förverkligande av demenscenter.

Detta är sannolikt bortkastade pengar. S:t Göranshemmet köpets för 670 000 euro. Till det kommer 215 000 för förstudien. Till det skall man lägga kostnaderna för två demenskommittéers arbete och allt arbete tjänstemän och nämnder lagt ned på att diskutera förverkligande av ett demenscenter.

Jag hör till den lilla minoritet som hela tiden ställt sig skeptisk till detta tilltag. En överväldigande majoritet har drivit Lösningen vid Trobergshemmet som antagligen kommer visa sig för dyr, kräva för mycket byggnadsrätt samt möta motstånd eftersom lösningen inte tillvaratar de demenssjukas rätt till särskilt boende och adekvat vård och omsorg. I september kommer slutrapporten. Till dess borde vi en gång för alla göra klart för oss om vi skall förverkliga ett demenscenter som ärendet fortfarande rubriceras trots att det handlar om något helt annat som dessutom är helt oklart och utan tydliga mål.

BARBRO SUNDBACK (S)