DELA

Fotbollen på Åland kan andas ut

EU-beslutet i mikroplastfrågan är nu offentliggjort och till skillnad från vad som först framkom står det nu klart att ett försäljningsförbud för mikroplaster som fyllningsmaterial infaller först hösten 2031 efter en övergångstid på åtta år. Det går alltså bra att fram till dess införskaffa och använda de nuvarande gummigranulaten.

Detta är ett välkommet förtydligande och ger bättre förutsättningar för övergången till nya hållbara alternativ. Beslutet säkerställer en bra verksamhet för tjejer och killar som spelar fotboll på Åland.

EU-parlamentet och de nationella regeringarna inom EU har nu tre månader på sig att granska förslaget till försäljningsförbud som togs förra veckan. Om inget oväntat inträffar kan därefter beslutet klubbas kring månadsskiftet augusti-september. Då inleds i så fall en åtta år lång övergångsperiod innan ett slutgiltigt försäljningsförbud för mikroplaster som fyllnadsmaterial i konstgräsplaner träder i kraft hösten 2031.

Under övergångsperioden går det bra att köpa in och använda dessa granulat och det går också att köpa in och lagra sådant material så att man kan fortsätta att underhålla sina befintliga konstgräsplaner under deras återstående tekniska levnadstid även efter 2031.

Den underhandsinformation som framkom efter förra veckans möte i EU:s REACH-kommitté gav vid handen att försäljningsförbudet skulle införas redan i höst och att användningen av mikroplasterna skulle förbjudas efter övergångstiden på åtta år. Så var alltså inte fallet när det slutliga förbudsförslaget gjordes offentligt.

Det här ger fotbollen speciellt i Norden bättre förutsättningar att hitta nya miljömässigt hållbara alternativ på lite sikt, tryggar nyttjandet av befintliga planer och möjliggör driftsättning av nya konstgräsplaner med befintligt fyllnadsmaterial. (Källa: Svenska Fotbollsförbundet.)

EU-beslutet måste ses som ett bevis för att dagens gummigranulat inte har en hälsovådlig effekt på nyttjaren och heller inte den miljöfarliga påverkan som många gånger framställts i debatterna. Tvärtom är en välskött konstgräsplan ett ypperligt exempel på hållbar cirkulär ekonomi.

Klokt beslut av EU som ger fortsatt goda förutsättningar för den åländska junior- och elitfotbollen, men även för vår samhällsekonomi sett till alla turneringar och matcher som spelas under lågsäsong och genererar hotellövernattningar.

JOHN HOLMBERG (LIB)

LAGTINGSLEDAMOT