Främja ungas hälsa
Vi vill att skolan ska få satsa på resurser i form av coacher, assistenter, kuratorer och psykologer med uppgift att stödja elever med problem som de kan uppleva utöver det pedagogiska. Lärarna behöver få fokusera på att lära ut. En resursskola skulle göra livet lättare för många elever.
Alla vuxna som har med barn och ungdomar att göra på deras fritid ska få fortbildning och stöd i hur och vad man gör när man märker att någon inte mår bra eller har problem. Vi måste bli bättre på att våga engagera oss när något är fel och veta hur vi kan hjälpa. Ordet barnskyddsanmälan bör bytas ut eftersom det medför en onödig och felaktig stigmatisering av det enda verktyg som finns för att anmäla sin oro. Vi bör i stället använda ordet orosanmälan.
Föräldrarna är ofta barnets största förebild. Att vara förälder är utmanande och det skulle vara lätt om det fanns en färdig manual. Men det finns det inte. När man som förälder eller nära vuxen stöter på problem eller känner sig otillräckligt måste det finnas någonstans att vända sig för att få råd och stöd. Ett familjecenter kunde fylla denna funktion.
En ung person som söker hjälp för psykisk-, fysisk- och social hälsa ska hitta den på ett tillgängligt ställe med ”en dörr in”. En fysisk ungdomsmottagning är därför att prioritera. De beslut och insatser som görs ska vara evidensbaserade.
JAN KANKKONEN
FRITIDSLEDARE (HI)
SIMON PÅVALS
FÄLTARE (LIB)
HENRIK LÖTHMAN
LÄRARE (S)
PATRIK ERIKSSON
LEDANDE UNGDOMSLEDARE (C)