DELA

Frihet, inte begränsningar

Stellan Egeland (Ob) skriver i en insändare den 16 augusti om de högerkonservativa värderingar han tycker ska gälla. Jag uppfattar detta som en rädsla för förändring. Egeland menar att hans bild av kön är den rätta och naturliga. Som jag uppfattar det ska pojkar få vara pojkar och flickor ska få vara flickor i en konservativ och gammalmodig föreställning om hur man delar upp kön i två stereotypa grupper. Det leder fortsättningsvis till att män på de flesta områden får fördelar (löner, pengar, egen tid och makt) och att kvinnor ska underordna sig och fortsätta ha den traditionella servicerollen som dominerat samhällets syn så kvinnor.

Den här föreställningen håller tillbaka människor från att utvecklas utifrån sin fulla potential och den begränsar och ibland även diskriminerar både män och kvinnor. De idéer insändarskribenten för fram har han inte kommit på själv, utan de är kopierade från den konservativa religiösa högern i USA och Europa som högljutt på olika sätt i olika länder försöker begränsa människors möjligheter. Det är rörelser som i sin ytterlighet stoppar möjligheterna till abort och begränsar utbudet av böcker som ska få finnas på bibliotek.

Jag säger inte att Stellan Egeland står för detta, men det är tragiskt att han som bor på en av de bästa platserna i världen vill begränsa barns och ungas möjligheter att mer fritt forma sina liv.

Jag anser liksom de flesta pedagoger att det är både skolans och förskolans uppgift att bidra till att inte bara ge två möjligheter utan många, så att flickor och pojkar inte ska begränsas av traditionella och gammalmodiga förväntningar och kulturella föreställningar om kön. Det är de formuleringarna i jämställdhets- och likabehandlingsplaner handlar om. Normkritik är ett verktyg där man problematiserar normer och behåller dom som gynnar den värdegrund man slagit fast, och motarbetar de normer som förtycker och begränsar på ett destruktivt sätt. Värdegrund är de ideal som företag eller verksamheter ska ha sin bas i, något som insändarskribenten själv formulerar som att barnen ska få sina grundläggande behov av trygghet, bekräftelse och värme, att de ska behandla sina medmänniskor med respekt, acceptera och uppskatta andra för dem de är. Precis den värdegrund som just planerna baseras på.

MIA HANSTRÖM (S)

KONSULT I JÄMSTÄLLDHET OCH UNGDOMSARBETE