DELA
Foto: Liro Rautiainen

Gemensam sak för strömmingen i Östersjön

    Hälsningar från Bryssel och Strasbourg! Den här månaden har varit full av viktiga och utmanande frågor, både på EU-nivå och globalt.

    Förenkla eller urvattna, det är frågan? Den senaste tiden har jag noggrant följt EU-kommissionens Omnibus-paket som handlar om att förenkla och uppdatera EU-lagstiftning. Förenkling i sig kan vara bra, med det gäller att säkerställa att våra mål för miljö, klimat och mänskliga rättigheter inte blir urvattnade i processen. För oss gröna är det avgörande att kunna påverka besluten. Vi har inte råd att kompromissa med dessa frågor som ska gå hand i hand med konkurrenskraften – inte stå emot varandra.

    Vidare har vi USA och Donald Trump. De nya tullarna som han har infört riskerar att kasta oss in i ett handelskrig. Det kommer att drabba vanliga människor och företag både här i Europa och i USA. Vi i Europa måste svara på detta med en enad front och stå upp för vår ekonomi och våra invånare.

    Utöver det så har EU-kommissionen listat Sakatti gruvan i Viiankiaapa Natura-området i Sodankylä i Lappland som ett strategiskt viktigt projekt. Detta är ett allvarligt misstag, då området är dubbel skyddat och inte bör exploateras för gruvdrift. Tillsammans med kollegan Ville Niinistö har jag ställt en fråga till kommissionen och krävt en motivering för varför detta projekt ska gå före miljölagstiftning.

    På en mer positiv not så stänger Finland nu sitt sista koleldade kraftverk i Salmisaari i Helsingfors. Det är en stor milstolpe på vägen mot ett koldioxidneutral Helsingfors och ett viktigt steg för hela Finland.

    Frågan om storskaligt trålfiske har tyvärr inte fått tillräcklig uppmärksamhet i den finländska debatten, trots att det är en allvarlig miljöfråga. Finland har satt sig emot Sveriges initiativ om att minska den storskaliga trålningen av strömming i Östersjön, ofta på grund av ekonomiska intressen. För Åland och Sverige skulle det vara en styrka att tillsammans bilda en politisk ”front” för att påverka förändringar, särskilt när det gäller att stoppa den storskaliga industriella trålningen. Det är fint att se att Alfons Röblom från Hållbart Initiativ just nu driver den här frågan. Ett gemensamt engagemang mellan Sverige och Åland skulle stärka vårt arbete på EU-nivå och försök att påverka också Finland att ta ansvar för Östersjöns framtid. Tillsammans kan vi skapa en stark och hållbar röst för våra gemensamma miljömål.

    MARIA OHISALO

    EUROPAPARLAMENTARIKER