Gemensam ungdomsgård på norra Åland
Planerna på en gemensam ungdomsgård på norra Åland går vidare, och det är ett jättebra initiativ av Finströms kommun att man kommer vidare.
Nu hoppas jag att även de övriga norråländska kommunerna ställer sig positiva till en gemensam ungdomsgård.
Men varför skall det vara öppet bara två kvällar i veckan?
En ungdomsgård behöver inte vara öppen 7 kvällar i veckan, men att ha öppet flera vardagkvällar för att få en kontinuitet samt fredag och lördag kvällar är viktiga för det är då det skall kunna finnas ett alkoholfritt alternativ .
Jag anser – att skall man satsa rätt på det här, bör de norråländska kommunerna gemensamt gå ihop för en ungdomsgård som främjar god verksamhet och stävjar framtida alkohol- och narkotika missbruk och därför bör ungdomsgården vara öppen minst 3 kvällar i veckan och samtliga helger, även högriskhelger då alkoholdebuter brukar ske.
Jag har hört rykten att man nu för att sänka kostnaderna, vill att fritidsledarna i de norråländska kommunerna skall jobba med att hålla ungdomsgården öppen. Det är ingen lösning som håller sig i längden – varken för ungdomsgården eller för fritidsledarna.
En ungdomsgård behöver utbildade ungdomsledare som arbetar där.
Både fritidsledare och ungdomsledare gör ett viktigt jobb för våra barn och ungdomar. Men det är två olika jobb med två olika utbildningar.
De jobbar med olika åldersgrupper och fritidsledarna har ju redan veckorna fulla och att jobba som ungdomsledare är inget man bara stoppar in här och där i kalendern, utan det är ett jobb som tar mycket tid, inte bara själva jobbet då ungdomsgården är öppen, utan även förberedelser och uppföljning.
Våra fritidsledare gör ett oerhört bra jobb med våra barn och ungdomar, det är inte rättvist att sen kräva att de skall hinna vara ungdomsledare också.
Nu är det inte så ! att jag vill sänka det här projektet, genom att det skall bli så kostsamt att det inte blir något.
Men jag är trött på att ungdomarna alltid skall få en halvmesyr av sin verksamhet. Det känns som om man säger att vi lägger lite pengar dit så de nöjda sen.
Det här är en investering i våra barns framtid, som man inte ser att betalar sig omedelbart, utan det här är en framtida investering som vi sen skall kunna se resultat av längre fram. Att starta upp en ungdomsgård är ett stort men viktigt projekt.
Som ni märker så brinner jag för en gemensam ungdomsgård på norra Åland och jag hoppas att ni ser det som en tillgång för våra ungdomar. Jag är rädd att om man börjar nu på fel sätt så är det något som dör ut sen, istället skall man jobba långsiktigt och med tålamod så att man får en ungdomsgård som håller för en lång tid framåt.
Göte Winé (s)