DELA

Grön omställning är det effektivaste verktyget

    Världen som vi känner den fortsätter att förändras snabbt. En europeisk oro för energiförsörjningen har brutit ut som en följd av Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina, vilket i sin tur drabbar allas våra plånböcker.

    Många förslag har kastats fram om hur vi ska gå tillväga för att få ner energipriserna, en starkt drivande faktor till inflationen. Men inget av dessa förslag är tillräckligt effektiva.

    Ett högkostnadsskydd kan locka folk att öka elförbrukningen och rentav bita sig i svansen genom högre elpriser på börsen. Att helt avskaffa elskatt i ett land med stor låneskuld ter sig enbart som en from förhoppning. En kapitalisering till Kraftnät Åland kräver enligt uträkningar många miljoner för en i sammanhanget blygsam justering i överföringsavgiften.

    Beklämmande är ändå att diskussionen om elpriserna grundar sig på synsättet att vi fortsätter göra som vi brukar. Förslagen bottnar i att vi tror att vi kan leva som vi tidigare har gjort i all framtid, som om energin är oändlig. Oavsett hur energin produceras kräver den naturresurser; att spara energi sparar alltid naturresurser. Detta gäller särskilt i en ekonomi som ännu förlitar sig på fossila bränslen.

    Det är förvånande att hushållande av energi inte varit det budskap som har dominerat debatten. Alarmklockan borde ha ringt av nyheten om Europas extremsommar eller bara den färska uppskattningen att 60 procent av Europa är i farozonen att uppleva torka.

    Att minska energianvändningen är inte bara nödvändigt ur miljö- och klimathänsyn.

    En pinfärsk studie från Energiforsk visar att en minskning av den europeiska elanvändningen med fem procent skulle vara det mest effektiva sättet att få ner elpriserna. Det handlar alltså inte enbart att genom offentliga subventioner minska kostnaderna för rådande energikonsumtion. Det handlar framför allt om att vi alla, hushåll, företag och offentliga institutioner, måste hitta sätt att sänka vår konsumtion. Enbart genom beteendeförändring kan hushållen enligt studier spara minst 10 procent el!

    Grön energipolitik har varit inriktad på att såväl minska energibehovet som att ersätta fossila bränslen med förnybara. I många fall hjälper omställningarna varandra. Exempelvis har en elbil långt högre verkningsgrad än en fossilbil då el är en bättre energibärare.

    På Åland har landskapsregeringen flera verktyg för att hjälpa hushåll och företag att minska sina kostnader. Med Hållbart Initiativ i regeringen kan vi glädjas över att stöden för utfasning av oljepannor, elbilsladdare, företagens energieffektivisering, solceller, solparker och vindkraft har varit väl laddade. Dessa behöver nu justeras.

    Men det räcker inte. Nu, när eran med billig olja, kol och gas plötsligt är över, slår det hårt mot särskilt lågbemedlade grupper i samhället. Alla kan exempelvis inte ta del av hushållsavdraget för att kasta ut sin oljepanna. Därför kommer landskapsregeringen snart att införa ett särskilt stöd för energiomställningen för dessa grupper.

    Vi ska komma ihåg att gröna energiinvesteringar inte bara lönar sig ekonomiskt och tar hand om vår gemensamma planet. De minskar också vårt beroende av smutsig energi från auktoritära krafter. Låt oss därför hjälpas åt att bygga ett framtida tryggt, stabilt och hållbart energisystem.

    HÅLLBART INITIATIV
    ERICA SCOTT
    TALESPERSON
    SIMON HOLMSTRÖM
    LAGTINGSGRUPPENS ORDFÖRANDE

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp