DELA

Grundlagsutskottets kris

Nyan publicerade den 26.6 en välmotiverad kritisk ledare angående den i finska riksdagen aktuella sk. avvisningslagen. Riksdagsman Mats Löfström förklarar för sin del i sitt riksdagsbrev ”Gränssäkerhetslag för exceptionella tider” den 28.6 varför han röstade för lagen i riksdagens grundlagsutskott.

Löfströms skrivelse kräver några kommentarer.

Grundlagsutskottet är ett centralt och viktigt organ i riksdagen som kontrollerar att föreslagen lagstiftning är förenlig med grundlag och internationella avtal som Finland ingått. Utskottet har ofta beskrivits som en hybrid eller ett mellanting mellan en domstol och ett politiskt organ. Detta för att utskottet tolkar vår gällande grundlag och baserar sina utlåtanden på utlåtanden från ledande juridisk expertis. Dessutom har man traditionellt hållit fast vid att kravet på gruppdisciplin i riksdagen inte gäller i grundlagsutskottet där riksdagsledamöterna i första hand skall göra en rättslig bedömning av de lagförslag som behandlas.

Under den pågående valperioden har skett en klar politisering av grundlagsutskottet, vilket har kommit till synes både vid behandling av olika lagförslag som gällde regeringens sparprogram och begränsningen av strejkrätten. I samband med avvisningslagen har denna politisering gått över alla rimliga gränser, då grundlagsutskottet sågat en enig juridisk expertis och utskottets ordförande öppet deklarerat att det inte spelar någon roll vad experterna säger eftersom det är riksdagsmännen i utskottet som beslutar.

Löfström tycks helt aningslöst medverka till denna totala politisering, han anger en rad politiska argument för avvisningslagens godkännande, bl.a. hänvisar han till presidentens uttalanden. Om juridiken har han inget annat att säga än att han ”under tiotals timmar satt sig in i förslaget och alla sakkunnigas utlåtanden”!

Grundlagsutskottets trovärdighet och auktoritet har baserat sig på att det inte varit ett rent politiskt organ. De åländska riksdagsmännen har traditionellt varit medlemmar i grundlagsutskottet och medverkat till att stärka utskottets ställning. Särskilt Evald Häggblom och Gunnar Jansson har under sina många år i utskottet på ett förtjänstfullt sätt aktivt medverkat till att utskottet respekterat grundlag och internationella avtal, vilket inte endast är viktigt av rent principiella skäl utan också ett centralt intresse för Åland. För Åland och den åländska självstyrelsen är det livsfarligt om grundlagsutskottet på politiska ändamålsenlighetsgrunder börjar strunta i internationella avtal och sätta grundlagen på undantag.

Det är att hoppas att den kris som grundlagsutskottet försatt sig i genom sitt utlåtande om avvisningslagen verkar som en väckarklocka för Mats Löfström och får honom att övergå till att värna om rättsstaten och grundlagsutskottets traditionella roll.

NIKLAS BRUUN

PROFESSOR (JURIDIK), ÅLANDSVÄN OCH SOMMARÅLÄNNING (FÖGLÖ)