Hanteringen av Doktorsvillan är berömvärd
Replik till Anders Holmbergs debattinlägg om Doktorsvillan, öppet brev till Mariehamns stads kulturnämnd
Angående Doktorsvillans restaurering ska härmed framföras några sakupplysningar. Trots beskyllningar om motsatsen har Mariehamns stad i det här fallet faktiskt bedrivit ansvarsfull politik, helt enligt landskapsregeringens kulturpolitiska strategi. Under rubriken Byggnadsarv och arkitekturpolicy (s. 13) står: ”En cirkulär ekonomi handlar i slutänden om att värdesätta det som redan har byggts. Traditionella metoder och material inom byggnadsteknik främjar både ekonomisk och miljömässig hållbarhet”. Byggnadsvård förespråkas som en resurs i omställningen till ett hållbart samhälle, i linje med den kulturarvsstrategi som Finlands undervisnings- och kulturministerium antagit. Enligt den är kulturarvet en viktig resurs för den kreativa ekonomin och annan affärsverksamhet. Befintligt byggnadsbestånd ska hållas i bruk, men det kan förutsätta ändringar i användningsändamålen. Åtgärder bör anpassas till byggnadens kulturhistoriska värden.
Dessa värden är en avgörande resurs i stadens och hela Ålands platsmarknadsföring. Etnologen Owe Ronström som forskat i ämnet, visar hur senmodernitetens kulturarvsindustri i första hand producerar upplevelser. ”Kulturarv och turism är två sidor av samma mynt”. Det påståendet kan Miniatyrstadens vänner r.f. definitivt hålla med om. I arbetet med att driva Mariehamnsmuseet med modellstaden möter vi ständigt människor som beundrar stadens historiska byggnadskultur, både så som den syns i dagens stadsbild och i miniatyrmodellen från 1920-talet. Ofta hörs besökande turister utropa ”I love these old houses!”.
I minst lika hög grad är kulturarv alltid en angelägenhet för lokalbefolkningen. Delaktighet, tillgänglighet och inkludering slås fast även i folkhälsostrategin. Därför är kultur- och motionsverksamheter jämbördiga och bör aldrig ställas mot varandra. Alla sporter är värda att utövas i förhållanden och utrymmen som är lämpade för just dem, med minimerad risk för olyckor och slitage. Det behövs konstruktivt samarbete för att Mariehamns discgolfbana ska få en helt ny placering, där miljön inte är lika känslig som i Badhusparken.
Det var korrekt att under processen beakta faktorer som kan påverka byggnadens användningsområde, och inte på förhand slå fast beslut om möjlig verksamhet och/eller hyresgäst. I kulturförvaltningens dialog med möjliga aktörer kan även företagare vara delaktiga, märk väl. En eloge till staden som har visat stor kulturvilja genom att anlita de bästa lokala hantverkare för renoveringen, gjort en planering som på ett kreativt sätt tagit fram den ursprungliga arkitekturen och i inredningen återanvänt värdefulla snickerier och föremål från stadens anrika men för länge sen rivna Socis. Det som utmärker fungerande, människovänliga stadsmiljöer handlar om medborgares och besökares aktiviteter och handlingar snarare än ekonomisk vinst eller enbart materiella strukturer.
STYRELSEN FÖR MINIATYRSTADENS VÄNNER R.F.