Högskolan på Åland bidrar till europeiskt utbildningssamarbete genom EUNICoast
Högskolan på Åland bidrar till skapandet av ett nytt Europauniversitet. EUNICoast är en nyskapande allians för europeiskt samarbete bland ö- och kustnära universitet inom högre utbildning. Flera av oss från personalen har aktivt engagerat oss i detta internationella initiativ för att utveckla utbildningens framtid i Europa.
Högskolan på Åland är en institution med spetskompetens inom de åtta utbildningsområden/program vi bedriver. I ett större perspektiv har vi även mycket god erfarenhet inom mikrokrediter och pedagogik, och har möjlighet att göra betydande avtryck inom Europa. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med våra tolv europeiska partners för att stärka dessa områden på både lokal och internationell nivå.
Mikrokrediter, eller korta kurser är ett område där Högskolan på Åland har en unik position att bidra med innovativa lösningar. Genom att erbjuda flexibla utbildningsvägar för studerande och yrkesverksamma som söker nya kompetenser, kan vi vara en viktig aktör i den globala utvecklingen av mikrokrediter. Detta är särskilt viktigt i en tid när behovet av livslångt lärande och arbetsmarknadens dynamik kräver ständigt uppdaterad kompetens.
En annan central styrka hos Högskolan på Åland är digital pedagogik. Vi har arbetat intensivt för att utveckla pedagogiska modeller och digitala plattformar som stödjer effektiv och tillgänglig undervisning, oavsett om lärande sker fysiskt, digitalt eller i hybridformat. Inom EUNICoast har vi haft möjlighet att utbyta erfarenheter med andra europeiska institutioner för att gemensamt förbättra den digitala undervisningen och skapa ännu mer interaktiva och engagerande lärandeupplevelser.
Under arbetet i EUNICoast:s fokusområden kommer vi förstärka vårt samarbete också på en praktisk nivå, med delade kurser, dubbla examensmöjligheter, sommarskolor, gemensamma utvecklings och innovationsprojekt. Genom samarbete med partners från hela Europa skapas en starkare och mer hållbar plattform för framtida utbildningsinsatser. Det är genom dessa samarbeten vi kan lära oss av varandras erfarenheter och utmana oss själva att tänka nytt när det gäller undervisning och lärande.
Arbetet med att utveckla konceptet går hand i hand med utvecklingen av de individuella regionerna i de 12 kustnära och ö-områden som ingår i alliansen. Här behövs ett intimt samarbete mellan Högskolan, det omgivande samhället och näringslivet. Vi kan via nätverket hämta in relevant kunskap om lösningar i andra liknande miljöer men också exportera goda erfarenheter från Åland.
Vårt engagemang och vår vilja att bidra till utbildningens framtid vid Högskolan på Åland är stor, trots vår litenhet i jämförelse med många av de större universitet som är en del av EUNICoast. Genom att fortsätta utveckla våra samarbeten i dessa internationella nätverk, och särskilt inom EUNICoast, är vi övertygade om att vi kan bidra till en mer flexibel, innovativ och tillgänglig utbildning på kandidat och mastersnivå samt inom forskning, till nytta både för våra egna studerande och för samhället i stort. Det går också hand i hand med det arbete vi utvecklar inom det nationella Digivison 2030 projektet.
BJÖRN-ERIK ZETTERMAN
LEKTOR INOM TEKNIK, HÅ
ANDERS KJELLMAN
ÖVERLÄRARE INOM FÖRETAGSEKONOMI OCH TURISM HÅ
MAGDALENA HÄGER
ÖVERLÄRARE VID SJUKSKÖTARUTBILDNINGEN, HÅ
ULF WIKSTRÖM
FÖRÄNDRINGSKOORDINATOR PÅ HÅ
ANNA-LENA GROOS
PROGRAMANSVARIG, FÖRETAGSEKONOMI SAMT TURISM OCH LEDARSKAP