DELA

Hörselföreningen sysslar inte med specialsjukvård

    Med anledning av landskapsregeringens beslut, våren 2024, vid fördelningen av Paf-medel och med anledning av att de svar som utlovats angående formuleringar samt felaktiga lagreferenser har uteblivit, har föreningen nu lämnat in en skrivelse till landskapsregeringen för att försöka räta ut eventuella frågetecken rörande vår verksamhet. Vi önskar också med denna insändare uppmärksamma föreningens drygt 800 medlemmar, samt övriga personer med hörselnedsättning, om det föreliggande problemet.

    I de officiella anvisningarna, tillgängliga på ÅHS hemsidas dokumentbank, kan läsas att daglig skötsel av hjälpmedel, i detta fall hörapparat, samt byte av förbrukningsmaterial, är låntagarens eget ansvar. Vi har många medlemmar som bor hemma, utan behov av stödtjänster men som inte kan sköta sin hörapparat själva på grund av bristande syn, finmotorik eller andra svårigheter. Vissa har en anhörig som kan hjälpa dem, men väldigt många lägger undan apparaten ifall det inte finns hjälp att få.

    I beslutet, som föreningen erhållit, kan läsas att föreningen inte får arbeta med hörhjälpmedel eller sälja reservdelar till dessa. Det verkar handla om ett missförstånd om vilka ord som använts i ansökan. För Ålands hörselförening är det därför otroligt viktigt att räta ut och tillrättalägga alla missförstånd angående vår verksamhet.

    När föreningens hörselrådgivare (inte en skyddad yrkestitel) rengör en hörapparat motsvarar det arbetet användarens eget skötselansvar, som får överlåtas åt en närstående eller någon annan betrodd person. Detta kan, inte på några villkor, likställas med det arbete specialsjukvårdens audionomer och hörseltekniker gör, där de med hjälp av datorer och specialprogram justerar och ställer in hörapparaterna individuellt till varje användare. Observera att det INTE är specialsjukvård att rengöra en hörapparat, byta en slang och dylikt.

    Dagens moderna hörapparater finns i otaliga versioner. Nya, mer och mer avancerade modeller kommer ut på marknaden hela tiden. Förr sålde föreningen hörapparatsbatterier och slang på metervara till reducerat pris som medlemsförmån. Slang, gummitippar (insatsen i örat), mikrofonfilter och högtalarfilter räknas som förbrukningsmaterial. Tråd, hållare, plastsvans, mikrofoner och högtalare räknas som reservdelar.

    Personer som inte har fått sin hörapparat via specialsjukvården ansvarar själva för inköp av både reservdelar och förbrukningsmaterial.

    Det finns ingen aktör på Åland som säljer reservdelar och förbrukningsmaterial till hörapparater. Apoteken har de vanligaste filtersorterna samt rengöringstillbehör för äldre hörapparater, men har inte möjlighet att lagerhålla det otroligt breda utbud av förbrukningsmaterial som idag behövs. Tidigare har digitalt kunniga personer beställt sina delar via nätet, men skattegränsen gör att fler och fler leverantörer väljer att inte leverera till Åland. Eftersom hörselföreningen redan har valt att erbjuda denna service till sina medlemmar har den utökats till att även gälla icke-medlemmar då föreningens främsta mål är att så många som möjligt skall få möjlighet att höra så bra som möjligt. Denna försäljning ger en liten vinst, som används för att bekosta den audionom som besöker föreningen några gånger per år. Detta då hörseltest utfört av audionom räknas som sjukvård och inte får bekostas med Paf-medel.

    ÅLANDS HÖRSELFÖRENING

    LINDA WIDEMAN-TÖRNVALL

    VERKSAMHETSLEDARE