DELA

Hörseltester sparar lidande och vårdkostnader

Fredagen den tredje mars uppmärksammar vi Världshälsoorganisationens (WHO) internationella hörseldag. WHO beräknar att år 2050 kommer 2,5 miljarder människor i världen att ha någon form av hörselnedsättning och att minst 700 miljoner av dem kommer behöva rehabiliterande åtgärder. Globalt beräknas 25 procent av befolkningen över 60 år ha en betydande hörselnedsättning.

Över en miljard unga vuxna riskerar permanent hörselförlust orsakat av ohälsosamma lyssningsvanor. Denna hörselförlust går inte att återställa men den går att förbygga med hörselskydd, volymreducering samt tysta pauser där öronen får vila från både ljud och hörlurar. Dagens smarttelefoner har ofta inbyggda appar för säkert lyssnande och övervakning av volymanvändning, det går även att ladda ner appar för att testa sin hörsel själv. Dessa appar ersätter på inget vis sjukvårdens hörseltester, däremot kan de ge svar på om vård borde uppsökas.

Från Ålands Hörselförenings sida skulle vi önska att hörseltester erbjöds i större utsträckning än i dagsläget, både inom allmänna sjukvården och inom företagshälsovården. Även i arbetsmiljöer där buller inte är en riskfaktor kan det arbeta personer med en oupptäckt hörselnedsättning. Just nu både forskas det och publiceras resultat angående hörselnedsättning och dess koppling till demenssjukdomar, enligt the Lancet Commissions tvärvetenskapliga studie i ämnet är obehandlad hörselnedsättning den enskilt största riskfaktorn för demenssjukdomar.

Därför anser föreningen att ökade resurser till förebyggande hörselvård, hörseltester och tidigt insatta hörhjälpmedel skulle ge en stor inbesparing i både mänskligt lidande och minskade vårdkostnader. Vi önskar även att den nya seniormottagningen skulle ha med hörseltester i sitt grundutbud, då många inte inser att de gradvis förlorat hörsel och därför inte aktivt ber om hörseltest.

LINDA WIDEMAN-TÖRNVALL

T.F. VERKSAMHETSLEDARE ÅLANDS HÖRSELFÖRENING R.F.