DELA

Höstens yogavåg rullar in igen

I veckan fick jag i handen höstens efterlängtade kurskatalog. Det är alltid lika spännande att börja bläddra i den och fundera – vad ska jag satsa på i höst?

Det är dock en sak som bekymrar mig. Jag ser det stora utbudet av yogakurser i katalogen samt tänker på alla kurser som förekommer i egen regi, samtliga utbjudande en rad olika välgörande hälsoeffekter. Jag inser att hälsoeffekterna stämmer delvis, men det finns också plats för en varning, eftersom man inom yogan rör sig inom andliga och ockulta sfärer. Det har jag fått insikter i efter att jag bland annat läst boken ”Buddha eller Kristus” skriven av den svenska författaren Gertrud Storsjö som under många år studerat österländsk andlighet och dess inflytande i samhället.

Enligt mig ligger problemet idag i att många som anmäler sig till en yogakurs (eller dylika grenar med samma ursprung såsom Tai Chi, Qigong, Mindfullness et cetera) helt enkelt inte är insatta i vad yogan egentligen går ut på. Yogan bottnar sig från grunden i ren österländsk andlighet, alltså buddhismen och hinduismen. Dessvärre syftar all yoga till en förening mellan själen och den universella kraften. I klartext innebär det att komma in i ett förändrat medvetandetillstånd och att väcka upp en kraft i kroppen, den så kallade kundalinikraften.

Nu hör jag nästan ramaskriet och skratten från alla utövare och lärare! Ja, jag är medveten om att de flesta yogakurserna här uppfattas och är kanske främst upplagda som vanliga gymnastikpass. Men varför utför man de typiska yogarörelserna då som är designade för att man ska uppnå förening med den universella kraften? Varför gör man solhälsningen eller rabblar mantran och manipulerar andningen? Varför mediterar man? Det går inte att avskilja andligheten från allt detta, den är inbyggd i hela systemet. Ordet yoga betyder förresten förena eller binda samman, och det avslöjar ju en del om sanningen.

Att ägna sig åt yoga (eller som nämnt tidigare åt någon av de andra österländska metoderna) är att utsätta sig för krafter som kan resultera i svårdefinierade symptom eller psykiska problem. Speciellt riskfylld är kundaliniyogan som blivit den mest populära varianten i västvärlden. Den kan till och med ge upphov till olika former av psykoser eller andliga problem. I Danmark finns det ett kundalininätverk som försöker hjälpa människor som drabbats av kundaliniresning.

Under yoga och meditation används mantran som ofta är namn på österländska gudomar. Bakom dessa gudar står demoniska makter. Att recitera dessa mantran är att åkalla dessa makter och inbjuda dem att inta ens kropp och själ. I utövandet av olika andningstekniker varnas det om att långa andningsuppehåll som kan orsaka syrebrist i hjärnan samt ge ett förändrat medvetande förekommer. Det kan också bli svårt att gå tillbaka till en naturlig andning efter att länge hållit på med andningsmanipulation. Här kan jag inflika att jag själv har utövat yoga med andningsövningar under en period i min ungdom och ser ett eventuellt samband mellan det och mina oförklarliga andningsbesvär som ännu kommer och går. På play-arkivet på hemsidan himlen7 finns en föreläsningsserie av Gertrud Storsjö om ovannämnda ämnen som jag kan rekommendera.

Till sist, det finns hundratals olika yogaformer och alla är sannolikt inte så andligt djupa, men jag tror att alla har en koppling till ursprunget. Även om rörelserna, avslappningen och meditationen ger smidighet och välbehag, finns det risker på lång sikt, speciellt för den andliga och psykiska hälsan.

LII

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp