DELA

Hur är det med Sjögren-regeringarnas fullmakter?

    En minister har alltid en generell befogenhet att arbeta inom sitt ansvarområde men det är skillnad mellan befogenhet och fullmakt.

    Ministrar i Sjögren 1- och 2-regeringarna upplevs ha överskridit sina fullmakter när de tagit större och känsliga ekonomiska beslut som krävt fullmakter från lagtinget.

    Ålands lagting har budgetmakten, och budgeten är verktyget som styr hur Ålands inkomster och utgifter ska hanteras, vilket innebär att regeringen eller ministrar inte kan fatta beslut om att använda medel som inte är godkända av lagtinget.

    Det uppstod många frågor om huruvida det fanns en giltig fullmakt i budgeten för upphandlingen av hybridfärjan som trafikminister Nordberg i Sjögren 1-regeringen beställde för 60-70 miljoner. Lantrådet har lovat en fullständig utredning huruvida det fanns en giltig fullmakt för upphandlingen eller inte. Det löftet har inte infriats ännu. Fanns det en fullmakt?

    Ett annat exempel om fullmakt är donationen på tre miljoner ur Pafmedlen som verkar sakna godkännande och fullmakt från lagtinget. Om man utgår ifrån att Pafmedlen är offentliga medel och får användas endast i enlighet med lagtingets beslut är frågan principiellt relevant och intressant.

    Frågan är: har finansminister Perämaa fullmakt att på enskild föredragning fatta beslut om en donation på tre miljoner från Pafmedlen? Och kan han eller någon annan minister fatta liknande beslut till något annat vällovligt syfte utan formellt giltig fullmakt från lagtinget – var går gränsen?

    ROLF GRANLUND (ÅF)

    SVAR PÅ INSÄNDARE:

    Rolf Granlund (ÅF) ställer frågor kring landskapsregeringens befogenheter och fullmakter. Först om landskapsregeringen överskridit sina befogenheter beträffande kortruttsprojektet (västra Föglö) samt upphandling av färjetrafiken (elhybriden). Rolf Granlund har även tidigare kontaktat Justitiekanslern i samma frågeställning och bett om en utredning samt ett ställningstagande. Justitiekanslern konstaterade i december 2020 att landskapsregeringen inte har överskridit sin behörighet eller prövningsrätt, inte heller förfarit lagstridigt eller på annat sätt i strid med sina skyldigheter. Även den politiska hanteringen av elhybriden (beställning samt avbeställning) har utretts av Centralkriminalpolisen (CKP) som konstaterar att inga brott begåtts.

    Finans- och lag- och kulturutskottet har gjort en begäran till landskapsregeringen om en beskrivande tidslinje över beslut och formella processer innehållande relevanta beslut och åtgärder, tidpunkter och dokument samt budget och utfall. Allt finns samlat i en databas som omfattar bland annat 263 beslut av landskapsregeringen och 868 dokument. Landskapsregeringen har sammanställt och tillställt det massiva materialet som omspänner en period om drygt 10 år till lagtinget som utlovats. Löftet har infriats.

    Sedan, lagstiftningen kring fördelning och användning av paf-medel är i stort behov av modernisering av flera orsaker och målsättningen finns klart och tydligt i gällande regeringsprogram. Den processen är inledd. Genom åren har landskapsregeringarna tagit sig friheten att ge humanitärt bistånd av olika slag i samband med tsunamin, jordbävningar, kriser och katastrofer. Senast under förra mandatperioden gavs medel till Ukraina. Det var och är medel som aldrig varit en del av landskapets budget och kassa utan en del av Paf:s egna medel därav ett regelrätt ägardirektiv. Saken är betjänt av förtydliganden vilket kan bli en del av förnyandet av lagstiftningen.

    KATRIN SJÖGREN (LIB)

    LANTRÅD