Hur kan vi minska byråkratin med 25 procent för åländska företag?
Förändringens vindar blåser och det är ett faktum att Europas konkurrenskraft släpar efter USA och Asien. EU-kommissionen är på tårna och meddelar att förbättrad konkurrenskraft och förutsättningar för de europeiska företagen ligger högt på den nya kommissionens agenda. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar direkt fem åtgärder för att komma upp på banan igen: förenkling, minska hindren på den inre marknaden, finansiering, främja kompetens och bättre samordning. EU:s målsättning är att minska företagens administrativa börda med åtminstone 25 procent. Även Finlands statsminister Petteri Orpo vill gå i samma riktning med förenklingar för att främja konkurrenskraft och öka tillväxten, dock har vi ännu inte sett konkreta förslag. På Åland har landskapsregeringen belyst punkten förenkling i regeringsprogrammet: ”Landskapsregeringens målsättning är att stärka Ålands position som en konkurrenskraftig region. Byråkratiska hinder måste undanröjas och ett systematiskt arbetssätt för att skapa snabbare myndighetsprocesser tas fram. Digitala tjänster ska utvecklas med syfte att spara tid för både invånare, företag och tjänstemän.”
Detta har hittills resulterat i en styrgrupp med namnet Minskad byråkrati, där också Ålands Näringsliv deltar. Målsättningen för styrgruppen är, enligt landskapsregeringen: Det ska vara enkelt att starta och driva företag på Åland och det är viktigt att de regler och processer som finns är enkla, lättförståeliga och ändamålsenliga. Ett systematiskt arbetssätt för att samla in, redovisa och minska byråkratiska hinder för näringslivet tas fram. Vidare beskrivs uppdraget som att styrgruppen ska arbeta för att underlätta företagens vardag genom att se över byråkratiska hinder och tidskrävande myndighetsprocesser. Principen ”en in, en ut” ska eftersträvas enligt gruppen. Denna grupp tillsattes i februari 2024.
Initiativet är bra men konkreta åtgärder saknas. Hur kan Åland haka på EU:s målsättning så att även vi minskar byråkratin med 25 procent för att främja tillväxt och stärker Åland som region – hur ser de konkreta förslagen ut? Ett förslag kan vara att revidera principen till ”en in, tre ut”, då finns det en realistisk möjlighet att minska byråkratin med 25 procent.
Administrativt tunga regelverk med oproportionerligt låg samhällsnytta bör tas bort före de som i framtiden kommer att läggas till. Kanske man helt ska stanna upp med nya regelverk i väntan på att man gjort en inventering kring samhällsnytta i proportion till administrativ kostnad av befintliga regelverk?
Här finns nu en ypperlig möjlighet för landskapsregeringen att visa framfötterna så vi kan nå målsättningen: “Skapa Nordens enklaste regelverk, minsta möjliga byråkrati och snabb och flexibel administration.”, som Ålands Näringsliv för fram som ett sätt för Åland att öka tillväxten.
SUSANNE OLOFSSON
VD ÅLANDS NÄRINGSLIV