DELA

Hushållens avfallshantering

När man genom lag förstör det som fungerar. Det kan man säga om den åländska renhållningslagen som genom en kopia av finska lagstiftning kom i kraft för några år sedan.

I Saltvik konstaterade vi redan i slutet av 80-talet att dåvarande sophantering, där allt hushållsavfall dumpades i kommunens soptippar, är ohållbart ur miljösynpunkt.

Därför byggde kommunen upp en struktur i början av 90-talet för att möjliggöra för hushållen att bli av med papper, kartong, metaller, glas, tetror, brännbart för energi med mera.

En massiv informationskampanj påbörjades. Miljöstationer byggdes. En Returdepå byggdes.

Principen var och är att allt som är återvinningsbart och sorterat är avgiftsfritt. Det andra har en avgift.

Systemet har fungerat väl med låga avgifter, full konkurrens där den fastighets nära hämtningen är mycket flexibel, lätt av bli av med återvinningsbart avfall och en mycket liten miljöbelastande hantering.

Återvinningen har ökat från 0 procent i början av 90-talet till 90 procent idag helt utan omfattande, svårbegripliga och detaljstyrande lagstiftningar.

Den struktur som Saltvik har byggt upp har nu varit verksam i över 30 år till full belåtenhet hos kommunens innevånare.

Personligen har jag inte hört en enda som skulle vara missnöjd. Men möjligtvis finns det någon enstaka som har åsikter, vad vet jag.

Åland har idag en renhållningslag som är en kopia av den finska lagen. Detta trots att vi har självbestämmande över avfallshanteringen.

Kontentan blir nu att det som skall passa i Helsingfors och Åbo skall också passa i Laby, Hulta och Storby.

Nu har landskapsregeringen försökt två gånger revidera lagstiftningen så att den skulle passa bättre för åländska förhållanden.

Tyvärr har man misslyckats och de senaste förslaget är än värre och dyrare för hushållen.

Speciellt i dessa tider då räntorna stiger, energin blir dyrare och matpriserna rusar i höjden är det viktigt att åtminstone hålla kostnaderna för hushållssopor låga.

Lösningen på detta problem är att lägga ner alla försök att revidera nuvarande lag och att i stället stifta en helt åländska renhållningslag där lagtinget ger kommunerna rätt att bygga sina lösningar utan centralstyrning från självstyrelsegården.

Jag är övertygad om att kommunerna kan bistå landskapet vad gäller en ny åländsk renhållningslag.

RUNAR KARLSSON (C)

FULLMÄKTIGEORDFÖRANDE I SALTVIK

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp