I ett bobart samhälle är kulturen oumbärlig
Kulturen har alltid varit rik på Kökar. Kökar fiolernas ö är en vacker och informativ film om Kökar fiolspelmän genom tiderna. De fanns i varje by. Deras musik finns nedtecknad och spelmännen presenteras i Bo Högnäs bok Låtar från Kökar. Filmen kan ses på Yle Vega.
Ett kulturarv i skärgården togs tillvara när Bo Högnäs skrev boken 1991.
Hembygdsföreningen tackade och hyllade hans arbete med en tavla målad av konstnären Bror-Erik Elfsberg från Kökar.
Hur gick det sen med låtarna?
För tjugonio år sedan startade Hembygdsföreningen kurser i gehörspel med fiol på Kökar. Elevantalet steg år efter år. De kom från olika håll med olika förväntningar. En spelförening bildades med namnet Antons Vänner. Efter några år rymdes inte alla ivriga deltagare i Antons Gästhem på Kökar.
Kyrkogårdsö blev fiolspelarnas nya lägerplats. Förhoppningsvis firas de trettio åren där 2022. De duktiga lärarna som Siv Ekström bjudit in till Antons Vänner varje år har gjort projektet hållbart.
Mitt vackraste minne från fiolspelsavslutningarna under åren som gått, var då 80 barn, unga och vuxna spelade tillsammans i Kökar kyrka. Makalöst mäktigt!
Och alla kunde vara med. Endel med komp på lösa strängar. Men alla, även minsta barn, var med i gemensam musikupplevelse.
Under vinterhalvåret fortsatte en del av fiolspelarna på Kökar kontinuerligt att uppehålla kunskaperna från sommarens läger. Gunnar Sundström lockade de ungdomar som ville till spelkvällar. Och snart var kökarlåtarna oundvikligen på repertoaren. Polkor, menuetter, slavankare och brudvalser fick nytt liv. De fick följa med då ungdomarna flyttade till studier på annan ort. Ibland fanns en fiol i packningen.
Men de som stannade hemma gav inte upp. Till Kökar kom småningom en man, Paul Gäddnäs, med fiol i kappsäcken och genuint intresse för spelmansmusik. Och han ”flytt int.”
Spelandet fortsätter och nu finns ett litet spelmanslag. Kökarlåtarna får sällskap med låtar från Estland, Irland, Norge, Finland och Sverige. Repertoaren utökas men på bröllop gäller Kökars egen brudmarch.
Kökar hembygdsförening och Kökar kulturnämnd förstår att uppskatta en kulturgärning. De fantastiska, entusiastiska, ivriga fiolspelarna Gunnar Sundström och Paul Gäddnäs blev hyllade med Felediplom på Kökarveckans invigning. Felediplomet är ritat av konstären Elisa Matikainen. Hon bor på Kökar och spelar med i spelmanslaget.
God fortsättning önskar,
SYLVIA SUNDSTRÖM
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.