DELA

Inflyttarnas syn på Ålands kommuner

Vi som är födda och uppväxta på Åland, och räknar oss som ålänningar av födsel och ohejdad vana, förvånas ofta över de inflyttades syn på vårt samhälle. Här gäller inte att man tar seden dit man kommer, nej de inflyttade har mycket synpunkter på vad som absolut skall förändras, och varför.

Det vanligaste gnället gäller antalet kommuner. De är för många. I synnerhet inflyttade sossar har svårt att förlika sig med att drygt 30 000 invånare skall vara fördelade på 16 kommuner, när det egentligen borde räcka med en kommun!

Men varför har de då flyttat hit? Varför har de inte i stället valt Helsingfors, eller Stockholm som bosättningsort, om stort är mycket bättre, än litet och smått.

När man skrivit sig här, kan man ansöka om åländsk hemortsrätt efter sex år, och sedan är det fritt fram att ställa upp i valet och propagera för sina åsikter om storlekens betydelse för ett välmående samhälle!

Märk väl, att det är de inflyttade som har flest och högljuddaste åsikterna. Vi som är födda och uppvuxna här, tycker att det är bra med småskalighet, och närheten mellan människorna. Vi störs mest över att det är så långt mellan Godby och Mariehamn, eller att dimman stör flygtrafiken när vi skall åka på solsemester, eller till Åbo och handla!

Så här i valtider gäller att noga tänka på, vilken kandidat man ger sin röst. Vill vi ha vårt småskaliga samhälle med ett flertal kommuner kvar, närhet till beslutsfattare, och möjlighet att påverka vår vardag, eller föredrar vi en storkommun, där små kommunala skolor och daghem och äldreboenden försvinner, till förmån för stora enheter med stordriftsfördelar i kostnadsnedsättande syfte? För stora kommuner ger ingen kostnadsinbesparing i sig. Det är stora enheter med mindre personal, och billigare fastighetsunderhåll, som minskar kostnaderna i kommunerna.

Som infödd ålänning tycker jag att det är bra som det är.

RUNA LISA JANSSON