DELA

Ingen mänsklig rättighet att sitta i pensionsfondens styrelse

Absolut Elin Sundback, jag sträcker på nacken, höjer ribban och kan konstatera att det bästa för helheten, oberoende om det handlar om en myndighetsstyrelse som till exempel ÅHS eller landskapets pensionsfond, är att tillsätta en styrelse baserat på erfarenheter och kompetenser. Dagens modell där vissa grupperingar har laglig förtur, eller att politiker sätter sig själva i myndighetsstyrelser är ett ofog. Det måste förändras. Med det sagt och precis som jag skrivit i mitt remissvar gällande lagförslaget om pensionsfonden;

”Därmed inte sagt att fackföreningsmedlemmar skulle vara diskvalificerade från valbarhet till styrelseledamöter. Den enda grunden till valbarhet skulle som för övriga styrelsen basera sig på grunder som kan hänföra sig till kompetens och inte lagstiftningsmässig förtur och politisk särbehandling.”

Pensionsfonden som funktion är för värdefull och betydelsefull för att fungera som maktcentra för vissa grupperingar och Socialdemokraterna. Det lyser enligt mig igenom att Elin Sundback i sin insändare är mer orolig att förlora makt än att på riktigt värna om pensionsfondens tillgångar.

Jag tycker att Sundbacks resonemang haltar då hon skriver att det är diskriminering att inte genom lag vika styrelseplatser till fackföreningarna. Att via lag öronmärka styrelseplatser för fackföreningar är väl om något diskriminerande?

Landskapsregeringen har via sin ägarstyrning uppsatta kriterier när det kommer till styrelserekrytering och därmed kan alla intresserade och potentiella kandidater vara valbara, även personer från fackföreningsvärlden. Jag förundras över Sundbacks syn på diskriminering då hon så starkt förespråkar en hämmande lagstiftning för att prioritera sina egna intressegrupper framom ett sunt tillvägagångssätt för att uppnå exakt den styrelsesammansättning som är behövlig.

Jag förstår heller inte på vilket sätt de pensionspengar en anställd slitit ihop skulle vara tryggare med en styrelse som tvingas bestå av fackföreningsrepresentanter? Det torde inte finnas någon koppling eller motivering till att personer utvalda av fackföreningar besitter en för uppdraget unik kompetens för att fungera som styrelseledamöter.

Pensionsfonden är inte enbart är en fråga för landskapsanställda, det är i allra högsta grad en fråga för alla ålänningar och vår trygga välfärd. Årligen upptas via Ålands budget medel för att finansiera pensionerna. Det är nämligen inte tillåtet att till 100 procent täcka pensionskostnaderna genom uttag från fonden (max 75 procent).

Ju högre andel skattemedel som behövs för att finansiera pensionskostnaderna, desto större krav på ekonomiska prioriteringar i finansieringen av ÅHS, polis, utbildning, skärgårdstrafik och övrig välfärd som ska finansieras från samma skattekaka. Därför är förvaltningen av landskapet Ålands pensionsfond någonting som berör samtliga ålänningar och kan absolut inte ses som isolerad från övrig offentlig verksamhet.

Det är den gemensamma skattekakan som i sista änden garanterar pensionerna. I år är drygt 22 miljoner budgeterade för att finansiera pensionsfonden i Ålands budget. Ju mer lyckad förvaltning av fonden desto mindre blir trycket på skattebetalarna.

Lagstiftningen som omgärdar pensionsfonden behöver därför säkerställa att den under alla omständigheter har optimala förutsättningar till en trygg och professionell förvaltning. Allt annat blir navelskåderi och det är väl motsatsen till att höja ribban, eller hur Elin Sundback?

JOHN HOLMBERG (LIB)

LAGTINGSLEDAMOT