DELA

Kan vindkraften bli ett militärt mål?

I tidningen Åland den 23 februari skrev Emil Johansson en artikel om fredsöarna och demilitarisering. Han kom då att beröra en mycket intressant fråga. Han säger ”…. den som kontrollerar Åland kan behärska havsområde ….och elförsörjning.” Idag kan man inte kontrollera någon elförsörjning utanför Åland, men hur blir det i framtiden?

Landskapsregeringen och OX2 önskar göra Åland till ett Europeiskt energinav. Här skall produceras enorma mängder el och inte minst vätgas. Vi har fått veta att Långnäs hamn skall bli centrum för uppbyggnaden av anläggningen Noatun Nord och att en enorm elektrolysör för vätgasproduktion kan komma att byggas där. Sedan skall rörledningar byggas genom Östersjön till Finland, Sverige och Tyskland. Långnäs hamn är idag alldeles för liten så den skall byggas ut kraftigt. Vem skall bekosta det?

Kan det uppstå en situation då Åland kan bli mål för ett militärt angrepp? Under mina år med svenska ubåtsvapnet fick jag lite inblick i militärt tänkande. Vi har under ett år sett hur Ryssland hänsynslöst terrorbombat Ukraina. I allmänhet riktas militära angrepp mot så kallade strategiska mål, mål som det är viktigt att intaga eller förstöra. Hit hör militära anläggningar men också infrastruktur. Man kan också inkludera sprängningen av Nord Stream ledningarna. Men hur berör det Åland?

Åland skall alltså bli Europas energinav. Energiförsörjning är ett ytterst viktigt strategiskt mål, det ser vi i Ukrainakriget. Speciellt intressant med stor vätgasproduktion. Vad innebär det? Kommer den egna försvarsmakten eller Nato att kräva militär närvaro på Åland för försvar och skydd? Vem skall skydda gasledningarna och vindmöllorna?

En aspekt på havsbaserad vindkraft är att de enorma tornen blir ett hinder för militärt flyg, som gärna flyger lågt för att undgå radar. Men man skall inte glömma bort undervattensverksamhet. Östersjön är världens bästa område för ubåtar genom skiktningen av vatten med olika salthalt och temperatur. Ett område med många vindkraftverk blir extra bra för en ubåt att gömma sig i. Det innebär ett militärt hot sett både ur egen och en fiendes synpunkt.

Åland blir alltså ett intressant mål både genom att vara energinav och för att dold militär verksamhet kan ske i skydd av vindkraften. Vad gör en fiende med ett militärt mål? Om man inte intar det så skjuts det sönder. Vi riskerar omfattande angrepp mot Åland och vår infrastruktur även om vi fortfarande är demilitariserade! Infrastruktur av militärt intresse kan vara vår egen kraftförsörjning, telekommunikation och hamnar och naturligtvis den nya vindindustrin. Långnäs hamn med vätgasproduktion blir ett naturligt och enkelt mål.

Om planerna på storskalig vindkraft kring Åland förverkligas, blir vi automatiskt ett strategiskt mål. Antingen genom att en fiende vill förstöra energinavet eller för att förhindra militär verksamhet bland vindkrafttornen. Hur undvika detta? Omfattande militär närvaro på Åland kan vara en lösning men då blir vi ett ännu viktigare mål. Är det inte bättre att helt undvika att vi, våra barn och barnbarn blir strategiska mål?

JAN GRÖNSTRAND