Klimatarbete i praktiken
I en insändare i Nya Åland 14 mars lyfter riksdagsvalskandidaten Pia Widén upp klimatomställningen. Det är en mycket angelägen fråga men tyvärr landar Widén i en mycket besvärlig slutsats när hon väljer att hänvisa till bland annat Greenpeace bild att det skulle vara det finska och åländska skogsbruket som är det stora problemet i sammanhanget.
I verkligheten är situationen nämligen den rakt motsatta. De skogsägare vi har på Åland och i Finland är mycket engagerade och visar redan nu en stor vilja att göra sitt för att bidra till att motverka klimatförändringarna.
Det här engagemanget har redan lett till mycket uppmuntrande resultat. Vi avverkar i dag mindre än vad skogen växer och sedan 1971 har den finska CO-banken ökat med hela 40 procent. Finlands skogsägare planterar även 150 miljoner nya träd varje år. Det här är insatser som borde hyllas och uppmuntras, inte misstänkliggöras. Jag menar att äganderätten måste respekteras.
Vi vet också att vi behöver bygga mycket mer i trä. Att bygga i trä ger inte bara möjligheten att använda närproducerat material utan hjälper också till att binda kol. Trä är klimatsmart och det är våra skogsägare som står för materialet.
Ska vi klara av den gröna omställningen måste hela samhället vara med på tåget. Vi kommer bara att komma framåt om vi arbetar tillsammans och som politiker måste vi hjälpa till att skapa förutsättningar och hjälpa alla olika sektorer med den gröna omställningen.
Jag skulle verkligen önska att Widén tog tillfället i akt att träffa några av de duktiga, åländska skogsägarna vi har för att se hur deras viktiga klimatarbete ser ut i praktiken i stället för att rakt av köpa och sprida lobbyisterna i Greenpeace narrativ.
Sandra Listherby
Liberal riksdagsvalskandidat
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.