DELA

”Klimaträddningen” orsakar de höga elpriserna

    Torsdagen den 12.12.2024 var elpriset på många ställen i Europa på rekordnivåer. Hur kan det komma sig? Låt mig detta reflektera genom Tyskland som exempel som verkar vara den största boven i detta drama. Där snurrade då cirka 31 000 vindkraftverk så gott som inte och levererade bara knappt 1 Gigawatt (GW). Även från solcellsanläggningar kom inte mycket energi (cirka 3 GW) eftersom solen lyste med sin frånvaro för det mesta. Elbehovet vid klockan 12 var dock cirka 70 GW. Från ”fossila” energikällor kom cirka 42 GW. Resterande behovet importerades dyrt, framför allt energi från Frankrikes kärnkraftverk. Vilken ironi. Marknaden var i gungning som kanske aldrig förr.

    Redispetch-åtgärderna (räddningsåtgärder som ska hålla elnätetet stabilt) har ökat från 6 år 2000 till 20 000 år 2023. Detta betyder i princip att våra elnät har blivit mycket sårbara de senaste åren och det är ytterst allvarligt. Kollapsar ett elnät har detta mycket stora och förödande konsekvenser för samhället än ett vanligt elavbrott. Enligt tyska medier (Handelsblatt, Fokus) varnade Markus Krebber som är chef av ena av de största energikoncernerna i Tyskland (RWE) för en ”black out” redan under januari 2025 om Tyskland inte jobbar hårt med att trygga landets energiförsörjning.

    Inom elmarknaden råder i princip samma villkor angående prissättning som i övriga handelsområden. Det vill säga om en viss produkt är starkt eftertraktad men i mängden är begränsad tillgängligt stiger priset. Tyskland i sin iver att vara världsbäst i ”klimaträddningen” tog alla kärnkraftverk och 15 kolkraftverk ur bruk med konsekvensen att man nu går miste om en viktig tillgång till energi som kunde stå till förfogande som ”back up” när som helst, helt oberoende av vind och sol eftersom deras elleverans inte kan planeras.

    Sammanfattningsvis konstaterar jag för mig att om man vill övergå till fossilfri energiförsörjning under dagens villkor stiger med varje storskalig vindkraft eller solcellsanläggning som installeras i naturen elpriserna för medborgarna och företagen. Logiken är relativ enkel. Våra elnät upprätthållas bara om frekvensen hålls konstant på 50 Hz. Blåser det mycket finns det en överproduktion av el. Elen måste förbrukas direkt då den inte kan lagras storskalig idag. Vid en sådan överproduktion säljs energi billigt eller till och med till ett negativt pris. Blåser det däremot inte just då när mycket energi behövs måste el importeras till högre priser. Samma gäller förstås solenergi.

    Hur detta påverkar landets välfärd och bidrar till en viss avindustrialisering kan du, vänliga läsare, live se när du tar en titt till Tyskland nu. Sveriges energiminister Ebba Busch och Norges energiminister Terje Aasland ser problematiken i det och kritiserar hårt Tysklands energipolitik. Elnäten är internationellt kopplade och därför påverkar ländernas energipolitik priserna och välfärden i de berörda grannländerna.

    Så jag hoppas att våra beslutsfattare är kloka och fattar sina beslut bortom den rödgröna ideologin som Tyskland propagerar utan utgår från sunt förnuft i frågan. Att Ilmatar pausar sina satsningar angående havsbaserad vindkraft ger mig hopp och jag hoppas också att OX2 tar efter.

    RENÉ JANETZKO