DELA

Kommunalförbunden urholkar den representativa demokratin

    I alla kommuner godkänns bokslut efter bokslut och för många verkar resultatet för år 2022 varit bättre än förväntat. Jag vill med denna insändare belysa en problematik vi ser att befästs och eskalerar och som jag inte ser någon vändpunkt på med dagens kommunala och administrativa strukturer, ur ett Jomalaperspektiv.

    Samarbeten och kommunalförbund i all ära, men i ”min” kommun ser vi att närapå hälften av våra budgeterade medel går till verksamheter vi inte direkt har någon styrning över; kommunalförbund och tjänster från andra kommuner. Jag vill inte i denna text lägga någon värdering i kommunalförbundens servicenivå eller utbud, utan problematisera de strukturer som är odemokratiska för kommunernas invånare och våra gemensamma skattemedel.

    I Jomala kommuns bokslut kan vi läsa att 42 procent av våra utgifter är kostnader av olika kommunalförbund, lägger vi till övriga samarbeten kommer vi alltså upp i nästan 49 procent. Om KST ökar sin budget, som man aviserat, kommer majoriteten av våra utgifter gå åt till att bekosta verksamheter som vi, kommunens förtroendevalda och tjänstemän, inte har direkt styrning över.

    Många är de gånger då ägarkommuner skickat direktiv till styrelser och fullmäktigen i kommunalförbund, utan att hörsammas. Senast då Oasen ignorerade flera av ägarkommunernas direktiv om finansiering av investeringar. Nu måste man i stället låna för löneutbetalningarna.

    Jag ser det som väldigt problematiskt att så stor del av våra skattemedel och lagstadgade verksamheter beslutas om flera steg bort från kommunens förtroendevalda och det leder därtill att utrymmet för service över lagstadgad nivå i kommunerna än svårare. Det är redan en mycket liten skärva av de kommunala budgetmedlen som finns över till extra service och ju mer medel man förlorar direkt kontroll över, desto mindre blir möjligheterna att öka servicenivån.

    Vi har en till synes god ekonomi i Jomala kommun och visst kan vi höja skatten för att möjliggöra en utökad service. Men ska det verkligen vara lagstadgade verksamheter man inte har ekonomisk styrsel över som ska påverka en enskild kommuns skatteprocent?

    Jag tycker det är odemokratiskt. Detta innebär att kommunernas möjlighet till självbestämmande börjar naggas i kanten. Vad man behöver inse är att vi med fler och fler kommunalförbund skapar fler och fler enheter som likar ännu fler kommuner. Det är helt fel väg att gå, utan lösningen torde vara att sträva efter färre administrativa enheter, nya kommunstrukturer och införliva servicen i desamma.

    SANDRA LISTHERBY (LIB)