DELA
Foto: Jonas Edsvik
Med endast en trafikerande färja på södra linjen kommer det alltså betyda att Galtby försvinner helt från turlistan, åtminstone kommer turerna som idag är endast fyra till antalet under lågsäsong att reduceras kraftigt, skriver Catrin och Kent Finneman i sin insändare.

Trafiken till Galtby är viktig för Kökar

Den senaste veckan har ni kunnat läsa i tidningen och lyssna på radion om kökarbornas frustration och ilska över landskapsregeringens planer på att ta bort en färja från södra linjen, samt utarbetandet av en helt ny turlista.

Vi gissar att dom flesta som läser eller hör detta inte bryr sig särskilt mycket. Men stanna gärna upp ett tag och sätt er in i konsekvenserna ifall detta blir verklighet.

Idag under lågsäsong så trafikerar två färjor mot varandra mellan Långnäs och Kökar. Vissa dagar går det även turer till Galtby som ligger i Åbolands skärgård. Detta funkar bra. Så klart önskar vi flera turer till Galtby, men det funkar. Under högsäsong har vi faktiskt tre färjor som infrastrukturministern påstår, men observera att det är endast under sommarturlistan som senaste sommar varade mellan 10 juni till 14 augusti. Så under cirka två månader av året har vi tre färjor, dom andra tio månaderna har vi bara två.

Nu vill landskapsregeringen ta bort en färja. Så att det bara skulle vara en färja som trafikerar. Landskapsregeringen menar att funkar en färja på Norra linjen det vill säga mellan Hummelvik – Torsholma – Osnäs, så torde det fungera även på södra linjen det vill säga rutten Långnäs – Kökar – Galtby. Dom glömde bara den lilla detaljen att på norra linjen går det faktiskt två färjor. En färja mellan Hummelvik – Torsholma och en annan färja mellan Åva och Osnäs, annars skulle det inte fungera. Räknar man med tvärgående, så har dom ju ännu en till färja. Så detta koncept är inte direkt jämförbart med södra linjen.

Med endast en trafikerande färja på södra linjen kommer det alltså betyda att Galtby försvinner helt från turlistan, åtminstone kommer turerna som idag är endast fyra till antalet under lågsäsong att reduceras kraftigt. Det finns ingen chans att en färja kan trafikera hela rutten. En tur till Galtby kommer att innebära en tur mindre till Långnäs.

Varför är Galtby så viktig för oss? Jo, i dagens läge kommer dom flesta varorna till butiken via Galtby. Vi har många som bor på fastlandet och arbetspendlar hit till Kökar, bland andra hälsovårdare, vårdare till äldreboendet, sjöbevakare med flera. Vi har även det omvända det vill säga personer som bor på Kökar och arbetspendlar till fastlandet. Vidare finns det många som har sina familjer på fastlandet. Och kanske den största gruppen är finska turister som kommer den vägen. Så om turen till Galtby försvinner innebär det en stor omställning för alla. Hur ska butiken få sina varor? Hur går det för arbetspendlarna? Där blir omställningen så stor att man kanske tvingas sluta sitt arbete, eller i värsta fall flytta. Och ja, uteblir turisterna, så kan ni säkert räkna ut själva vad som händer med turistföretagarna. Idag har vi hotell med restaurang som är öppet året runt, vi har flera gästhem varav ett är öppet året runt, samt övernattningsstugor. Vi har också flera restauranger och caféer sommartid. Om detta blir verklighet så har vi nog bara en bråkdel av dessa kvar.

Just nu är Kökar en kommun på frammarsch. Vi har flera unga som flyttat tillbaka till Kökar, som byggt hus och bildar familj. Till exempel hade skolan tre elever senaste läsår och nu har man sex elever, en höjning med hundra procent. Och på dagiset finns det just nu 11 barn inskrivna, också där en markant ökning. Och många av dessa unga familjer har sin utkomst i turistnäringen.

På Sottunga är situationen exakt densamma. Dom är lika beroende av mattransporter via Galtby, dom har arbetspendlare, dom har också många nya barnfamiljer som skapat sig en framtid på ön, och dom har turistföretagare.

För att lättare förstå detta, så kan det jämföras med när Rosella togs bort, och följderna av detta för det åländska samhället. Där många företagare vittnar om försämrad omsättning. Men skillnaden är att fast Rosella togs bort, så finns ju de facto en rad andra färjor att ta sig till och från fasta Åland. För oss finns inga andra möjligheter.

CATRIN & KENT FINNEMAN

ESTHOLM, KÖKAR