DELA

Kortrutt och elhybrid – från första parkett (del 1)

Den 24 januari i år kom hovrättsdomen. Den 21 januari 2020 sade landskapsregeringen upp avtalet om en totalentreprenad för en elhybridfärja.

Det då ansvariga lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger: ”Vi hade ett mandat från Ålands folk”.

Tidigare ministern Fredrik Karlström (MSÅ):” Vad var det jag sade”. Tidigare minister Christian Wikström (Ob): ”Jag beklagar hela historien”.

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib): ”Det är mycket skuld och skam som ska fördelas.”

Debatten och medias beskrivning handlar mest om uppsägningen av avtalet och skadeståndet. Det är naturligt.

På samma sätt har medlemmar av regeringen Sjögren I under senaste mandatperiod i opposition lyft uppsägningen och domen i tingsrätten ett otal gånger i lagtinget. Som om världen skapades då avtalet bröts. Jag har i flera repliker påpekat att det fanns en tid före, men man väljer ofta en startpunkt som passar den egna agendan. Klimatalarmisterna startar med temperaturen i mitten av 1800-talet, då vi hade flera somrar med missväxt, som ledde till att 200 000 finländare svalt ihjäl. Skulle vi jämföra med 1200-talet, så har vi svalare nu.

Fysikerna säger att universum skapades vid ”Big bang”. För mig var väl ”Big bang” då jag blev invald i lagtinget 2015.

I alla fall fick jag förmånen att följa med lagtingets arbete från första parkett och med förnyat förtroende av väljarna i valet 2019, så fick jag fyra år till.

Mitt första minne av ”kortrutten” och ”elhybridfärjan” var i samband med presskonferensen av tilläggsbudgeten den 13 april 2017.

I budgetförslaget läste vi att det fanns ett förslag/önskan om en investeringsfullmakt om 40 miljoner euro för västra och östra Föglö. Detta skulle innehålla färjfästen, vägar och två nya broar. I moment 976000 skrev landskapsregeringen att de gjort en jämförelse med nuvärdesmetoden över en tidsperiod på 40 år och med en kalkylränta på 4 procent och kommit till att investeringarna genererar strax under 150 miljoner euro.

Som vanligt följde jag med presskonferensen live för att snabbt och effektivt få del av det viktigaste. Tyvärr finns inte ljudbanden sparade på landskapsregeringens hemsida, vilket nu hade varit bra med tanke på den aktuella debatten, men Ålands radio har en del sparat. Vi kan även läsa om presentationen i lokaltidningarna. Uppgiften om 150 miljoner upprepas av infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) på presskonferensen och framgår även ur medias rapportering den 14 april 2017.

Personligen hade jag mycket begränsad erfarenhet av skärgårdstrafiken och dess kostnader, men jag har en ekonomie magister-examen med finansiering och investering som huvudämne och jag har undervisat fem år på Hanken, största tiden som t.f. biträdande professor, i ämnet och tyckte att ett nuvärde på 150 miljoner för en investering om 40 miljoner lät otroligt bra. I remissdebatten sade jag sedan: ”Bästa kolleger, det här låter ju fantastiskt: Att man genom att bygga en bro till en holme – som jag nog inte hört talas om förut – så ska man spara in 150 miljoner. Spontant undrar jag varför man inte bygger två såna broar?”

Vi kan läsa den 14 april 2017 att minister Nordberg på presskonferensen sade: ”I nästa steg av projektet planeras för en hybridfärja … Den kör på eldrift och skulle förkorta restiden från cirka 30 minuter till 17 minuter”. Elhybriden fanns alltså inte med i fullmakten om 40 miljoner.

På presskonferensen sade finansminister Mats Perämaa (Lib) att detta var startskottet för kortrutten och att kalkylerna skulle presenteras i lagtinget. Jag såg verkligen fram emot den presentationen.

Kom den? Vad tror ni?

STEPHAN TOIVONEN
ÅLÄNDSK DEMOKRATI

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp