DELA

KST lägger sten på redan tung börda

I svaret från Kommunernas socialtjänst (KST) får vi uppräknat punktvis hur KST:s arbete gentemot klienterna fungerar. Allt detta har vi tagit del av och är medvetna om och ofta fungerar det också som det är tänkt. Men tyvärr inte alltid.

Nyligen råkade vi se en ändring i schemat som vi inte blivit informerade om och som gjorde oss förbryllade. När vi frågade upp om detta fick vi svaret att det är smidigast så och att det inte var förhandlingsbart. En ändring som för oss kändes omotiverad. Och det som framför allt kändes tråkigt var att man inte hade informerat oss om detta.

Att få tag på vår kontaktperson på KST är ofta knepigt om man har ett brådskande ärende. Att ringa är i det närmaste ogörligt om man inte har en avtalad ringtid. Ger man ett ringbud blir man inte uppringd tillbaka.

Svarsmail skickas som ”skyddade mail”, vilket säkert är bra om man skickar känslig information om klienten, men de är krångliga att öppna, speciellt eftersom klienten i det här fallet har stora svårigheter att hantera olika digitala enheter som dator, mobiltelefon, padda med mera. Ofta handlar det om korta enkla svar som inte skulle behöva kräva denna krångliga sekretess-hantering.

En annan fråga som vi tidigare påtalat och inte fått gehör för är att man inte får välja boende i sin egen hemkommun i närheten av sina nära och kära, det som ger trygghet för både klienten och de närstående. När man befinner sig i en mentalt och känslomässigt tung situation och dessutom har svårt att meddela sig blir avståndet att kännas ännu större än vad det kan tyckas för en frisk person.

Om närståendevårdaren skulle ha otur och bli sjuk och inte kunna vårda klienten hemma, då kan klienten bli placerad på ett helt nytt serviceboende i en kommun där det just då råkar finnas plats.

En jobbig situation för en klient som har behov av bl a stationära hjälpmedel och dessutom har svårt att orientera sig på nya platser.

Det är inte värdigt.

Och obegripligt för oss.

Man har också beslutat att assistenterna inte får göra ärenden för klientens räkning, som att handla i butik eller apotek. Vilket hittills har fungerat alldeles utmärkt. I så fall måste klienten följa med. Vilket i det här fallet skulle innebära väldigt mycket extra jobb. Det skulle vara betydligt lindrigare för båda parter om assistenten själv kunde utföra ärendet.

Det vi upplever efter att KST tog över är att det har blivit krångligare och mer fyrkantigt än innan KST. Man hänvisar till bestämmelser, förordningar och lagar. Och glömmer människan bakom klienten.

Paragrafstyrt och otillgängligt snarare än smidigt och människotillvänt. Det lägger sten på redan tung börda.

JANKE OCH EVA SUNDBERG

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp