DELA

Kulturen måste synas i turismstrategin

Med anledning av de senaste rapporterna om landskapsregeringens färdplan för hållbar turism vill de professionella konstutövarna på Åland lyfta fram konstens och kulturinstitutionernas betydelse, för turismen i allmänhet och för dess hållbarhet i synnehet.

Den internationella turistorganisationen World Tourism Organization har definierat begreppet kulturturism som ”movements of persons essentially for cultural motivations such as (…) performing arts and cultural tours, travel to festivals and other events, (…) nature, folklore or art…” (WTO 1985, Madrid).

En snabbläsning av utkastet till landskapsregeringens turismstrategi visar att intresset för Ålands platsmarknadsföring och varumärke inte i någon nämnvärd utsträckning (än så länge) omfattat kulturturismen som fenomen, fastän de flesta nordiska länderna redan fastslagit att just den är viktig i främjandet av turismens hållbara utveckling. Det har även slagits fast av till exempel Europarådet, i vars delavtal om kulturleder Finland och därmed Åland har varit medlemmar sedan 2018.

Den åländska turiststrategin urskiljer bland annat ”slow life”-turister som en viktig målgrupp. Slow-konceptet har undersökts av den nordamerikanske geografen Paul L. Knox, som i likhet med till exempel den svenske etnologen Owe Ronström granskat den metod för platsmarkandsföring driven av vinst- och affärsintressen, som många orter ser sig tvingade att eftersträva för att hävda sin ekonomiska ställning i en ständigt ökande global konkurrens. Detta faktum leder enligt de båda forskarna till att ett resmåls lokala särprägel ofta blir processad i en enhetlig form som är gångbar på den globala marknaden. Paradoxalt nog riskerar då platsens unika kvaliteter att gå förlorade.

En god garanti för de nya och annorlunda upplevelser som Ålands besökare vill ha är ett livskraftigt lokalt konst- och kulturliv. I ett ekonomiskt perspektiv bidrar det till att attrahera besökare och ökad turism, förutom ökade arbetstillfällen för de som arbetar med konst och kultur. Flera konkreta exempel på kultursatsningars goda synergieffekter för turistnäringen finns i både Finland och Sverige.

Ålands turismstrategi vill förlänga och skapa nya turistsäsonger genom att ”skapa, utveckla och kommersialisera fler kultur-, natur-, idrotts- och matupplevelser”. I det arbetet står till förfogande Ålands professionella konstnärer och kulturarbetare med sina många olika kompetenser och specialkunskaper.

JONNA KEVIN

SCENKONSTNÄR OCH SCENKONSTPEDAGOG

GRETE SNELTVEDT

SCENKONSTNÄR OCH SCENKONSTPEDAGOG

STÄNI STEINBOCK

MUSIKER OCH KOMPOSITÖR