DELA

Kunskap ökar tolerans och inkludering

Egentligen är det enkelt – behandla andra som du själv vill bli behandlad. Men gör vi detta i alla sammanhang? Har vi alla någon sorts fördomar om någonting även om vi själva inte vill erkänna detta? Rasism och främlingsfientlighet, homofobi, sexism och andra former av hat och intolerans ökar. Det finns fortfarande många tabun och fördomar. Fördomar förekommer när människor är rädda eller okunniga. Rädslan förekommer när vi inte förstår någonting och lever i en ”trygg bubbla” utan att titta omkring oss. Hur kan vi minska mobbning och fördomar och istället öka toleransen? Är utbildning nyckeln till detta?

Diskrimineringslagen kräver att myndigheter, läroanstalter och arbetsgivare ska främja jämlikhet (likabehandling). De har en skyldighet att utarbeta en plan för detta. Det räcker dock inte enbart med en skriftlig plan utan hela syftet med bestämmelserna om aktiva åtgärder är att arbetet sker kontinuerligt och att medvetenheten ökar bland personalen. I juni lämnade jag in en motion till Mariehamns stad om att organisera introducerande fortbildningar inom jämställdhet och jämlikhet för stadens personal. Det behövs grundläggande information om vad olika begrepp innebär och vad lagstiftningen ställer för krav på våra arbetsplatser. Sådan utbildning kan ordnas regelbundet så att alla skulle ha möjlighet att delta. Detta skulle stärka likabehandlingen och jämställdheten samt att skapa en mer inkluderande verksamhetskultur. Forskning visar att arbetsplatser som jobbar aktivt med jämställdhet och inkludering lyckas bättre. Alla arbetsgivare, både inom offentlig och privat sektor måste arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen.

Alla människor ska behandlas med respekt och med ett bra bemötande oberoende av kön, identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Det borde vi alla vara överens om. Det är upp till oss själva att bygga ett sådant samhälle vi vill leva i. Vill vi verkligen att våra barn växer upp i samhälle där människor värderas olika? Ska människor ha olika förutsättningar beroende på hur de ser ut, var de bor eller vem de älskar?

Vi själva måste tänka på hur vi som individer bemöter andra samt visa respekt och förståelse för varandra. När en grupp människor behandlas som mindre värda än andra kommer hat och intolerans att råda.

KRISTINE DZENE (S)

LEDAMOT I BILDNINGSNÄMNDEN OCH STADSFULLMÄKTIGE