DELA

Lilla Holmens fåglar är mer än ekonomi

Åland, Finland och EU förnyar sina djurskyddsbestämmelser. Den nya, bärande principen är att djuren har egenvärde. Egenvärde istället för den föråldrade teman att ”onödigt (Sic!) lidande” är förbjudet och att djuret ska hållas friska för att kunna producera och prestera maximalt. Möjlighet till artspecifika beteenden ska garanteras. Frågan om Lilla Holmens exotiska fåglar riskerar nu att behandlas med ekonomiska värden i bakgrunden. Tjänstemän och politiker har misslyckats att skapa vettiga rekreationsmöjligheter på Lilla Holmen för mariehamnare och våra besökare. Fåglarna har hamnat på fokus angående sparåtgärder.

I och med att man har skaffat beståndet av exotiska fåglar som attraktion är man absolut skyldig att ha heltäckande ansvar och lösa problem på ett humant sätt. Det är fråga om levande varelser med egenvärde, inga enbart ekonomiska objekt. Hur har övervakningen fungerat och hur har man hamnat i nuvarande situation med smittoläget? Under min tid som stadsveterinär gjordes minst två kontrollbesök årligen till djuren på Lilla Holmen, protokollförda och med förslag till åtgärder. Ett år upptäcktes en allvarlig, smittsam sjukdom Ornitosis-Psittagosis, så kallad Papegojasjuka, vilken kan även smitta människor. Situationen klarades av med karantän och sanering.
Stadens organisation för infrastruktur verkar vara inkompetent för att på rätt sätt klara av frågan med Fågelhuset och fåglarna där. Det kunde vara vettigare att stadsledningen överför avgörandet till stadens fritidsnämnd, som har förståelse för människor och deras fritidsintressen, vilka många har anknytning till djur.
I varje fall kan det inte ske någon massavlivning utan veterinärmedicinsk kompetens. Djurskyddslagen tillåter inte något medel eller preparat att användas av lekmän och knappast veterinäretisk avlivning baserad på ekonomiska skäl. Överträdelser kommer säkert att brottsanmälas.

RAULI LEHTINEN