DELA

Liv och service i skärgården!

Kumlinge fullmäktige beslöt i juni 2021 att rikta en framställan till landskapsregeringen att ingå i kommunindelningsutredningen initierad av Sottunga.

Som dåvarande kommunstyrelseordförande valdes bland andra jag att representera Kumlinge. Landskapsregeringen valde Siv Sandberg att göra utredningen. Nu är den klar och har presenterats för deltagarna och kommer till respektive kommun för beslut.

Sandberg har lämnat utredningen till sin uppdragsgivare och avslutar sitt uppdrag.

Materialet i utredningen är intressant. Det är ett bra underlag för fortsatta diskussioner i kommunerna.

Sandberg kommer fram till att de tre skärgårdskommunerna, Föglö, Sottunga och Kumlinge, tillsammans inte blir tillräckligt bärkraftiga samt att avstånden mellan öarna är ett hinder eftersom vi idag saknar daglig trafik mellan öarna. Dessutom saknas viljan till samgång från politiskt håll vilken bygger på goda sakargument och avsaknad av synergifördelar.

Sandberg kom fram till att det i dagsläget inte finns förutsättningar för de tre kommunerna att bli en. Längre fram om det finns vilja och intresse kan Föglö och Sottunga gå samman. I dag har ingen av de tre kommunerna omedelbar panik till samgång, ingen uppfyller de strängaste kriterierna för en kriskommun. På sikt är Sottunga den kommun som först behöver se om sitt hus.

Jag har förstås fördjupat mig i min egen hemkommun Kumlinges siffror, ekonomiska situation och prognoser för framtiden.

Vi är en liten kommun i ytterskärgården med resvägar på färja åt alla håll.

Den beskattningsbara inkomsten per invånare ligger på samma nivå som genomsnittet på Åland och lite högre än genomsnittet i Finland. Dessvärre är vi så få så trots bra med inkomster räcker inte de egna pengarna till för att bekosta den service som våra kommuninvånare har rätt att få. I Kumlinge har vi just ingen inkomst från samfundsskatt. Det har man däremot i Brändö och Föglö. Den kommer i huvudsak från fiskodlingarna.

Det förväntas mycket av en skärgårdskommun kanske mer än av en fast åländsk kommun där man ändå har fler valmöjligheter inom rimligt avstånd.

Liv och service betyder mycket i en skärgårdskommun. Det behöver finnas barnomsorg, skola, äldreomsorg, fritidssysselsättningar, bibliotek och kulturupplevelser. Det gör att invånarna känner sig delaktiga, trygga och har framtidstro. Arbete och en närbutik är grundförutsättningar för en vardag då man bor på en ö.

Som jag ser det har vi en betydande diskussion med landskapsregeringen framför oss.

Det gäller att hitta samsyn gällande landskapsandelar och ansvarsfördelningar då nya lagar stiftas som har direkt påverkan på den kommunala ekonomin. Sist men inte minst måste det finnas en hållbar, pålitlig och långsiktig trafik.

Det kräver att beslutsfattare har insikt och kunskap om hur vardagen i skärgården ter sig och vilka utmaningarna är.

GUN-MARI LINDHOLM

SEGLINGE

VICEORDF I KUMLINGE KOMMUNFULLMÄKTIGE