DELA

Makten utgår från folket. Inte från partierna.

    I lagtingsvalet (Ålands parlament) förlorade regeringspartiet Centern. Väljarna visade tydligt att de inte är nöjda med Centerns politik. De övriga två regeringspartierna behöll sina mandat och det kan tolkas som så att deras väljare var rätt nöjda. Obundna gick dessutom framåt med ett mandat. I ett parlamentariskt system brukar det ledande regeringspartiet efter en valförlust inse sitt misslyckande och välja att gå i opposition.

    Efter ett parlamentsval får det vinnande partiet (Liberalerna) uppdraget att bilda en ny regering. En regering i ett parlament ska återspegla väljarnas preferenser. Med det menas att de partier som gått framåt i valet försöker bilda regering för att ge valresultatet genomslagskraft. Makten utgår från folket inte från partierna. Målet för den nya regeringen är att bilda en lagtingsmajoritet för att skapa förtroende för de kommande fyra årens politik

    I de preliminära regeringsdiskussionerna har en regering bestående av liberaler och centern lyfts fram. En sådan koalition återspeglar inte folkviljan. Förtroendet för Centern har allvarligt försvagats genom valet. Om man försöker förbigå parlamentarismen och struntar i röstresultatet kan man förstås fråga sig i vilka politiska frågor Liberalerna och Centern skulle nå framgång. Kommunfrågan delar de två partierna i grunden. Skärgårdstrafiken saknar en samsyn. I frågor rörande de planerande vindkraftverken till havs har man ett avtal som inte betyder att man är konkret överens om någonting. I självstyrelsepolitiska frågor är liberalerna pragmatiska. I vissa avseenden är Centern närmast dogmatisk när det gäller självstyrelsen.

    Dessa exempel är bara några axplock på hur diametralt olika de två partierna är i politiska frågor av grundläggande karaktär för det åländska samhället.

    I kommunalfullmäktige tillsätter man styrelsen proportionellt och inte parlamentariskt. Det betyder att fullmäktiges majoritet kan växla från fråga till fråga utan att förtroendet för styrelsen ifrågasätts. Ålands lagting är inget kommunalfullmäktige. I ett parlament sysslar man med övergripande frågor och lagstiftar. Majoriteten försvarar sin regeringens förslag och oppositionen har en viktig roll att kritisera och granska regeringens politik.

    Om parlamentsmajoriteten svajar försvagas regeringens handlingskraft vilket ofta leder till att väljarna tappar förtroende för den sittande regeringen. Så gick det för Centern under den gångna mandatperioden. Att erbjuda partiet regeringssamarbete liknar kommunalpolitik och det skulle närmast vara ett politiskt övertramp att förbigå det åländska folkets önskan om ett maktombyte.

    BARBRO SUNDBACK (S)