DELA

Måste alla elever bli akademiker?

    Vilket ämne var du sämst på i skolan? I mitt fall var det bild. Tänk om min skolvecka hade bestått av 80 procent bild. Då hade min självkänsla och motivation för skolan snabbt varit körd i botten. Det spelar ingen roll hur många elevassistenter eller speciallärare skolan hade erbjudit mig; jag hade ändå känt mig dålig och uppgiven.

    Att våra unga mår allt sämre är ingen nyhet. Elever som misslyckas i skolan är en grupp som mår särskilt dåligt. Ofta är de elever med svårigheter i de teoretiska ämnena, men som kanske är duktiga i de praktiska.

    Risken är att dessa elever tappar förtroendet för skolan redan innan de avslutat grundskolan. En grundskola som borde ta tillvara hela samhället, men som i dag mer är ett förberedande stadium för akademiska studier, medan praktiska ämnen behandlas som en hobby.

    Detta förtroende är sedan svårt att vinna tillbaka. När en elev väl tappat tilltron till skolväsendet är mycket redan förlorat. Det blir kostsamt, både för samhället och för individen.

    I dag är nästan 80 procent av lektionerna på schemat teoretiska och dessutom äter teorin upp allt mer tid från de praktiska ämnena. I dag är det lika viktigt att kunna reflektera kring matlagning som att faktiskt kunna laga mat. Mer tid vid skrivbordet, mindre tid vid spisen. Teori har länge varit ett politiskt universalmedel för skolans problem, samtidigt som resultaten sjunker och måendet försämras.

    Här behöver vi tänka om. Om alla elever ska lyckas och må bra måste vi förstå värdet i det praktiska arbetet och värna dessa ämnen som är många elevers räddning i skolan.

    Samhället skriker efter personer med praktisk kompetens. Dessutom visar forskningen gång på gång att praktiskt arbete gynnar inlärningen, även teoretisk inlärning.

    Behöver vi alltså göra om hela skolsystemet? Nej. Åland har en skola i absolut världsklass.

    I Tyskland, där jag bott och verkat i många år, delar man in tioåringar i teoretiska och praktiska program, vilket är lika absurt som det låter. Allmänbildning är en viktig och självklar rättighet för alla barn.

    Men vi behöver en läroplan som värdesätter praktiska kunskaper lika högt som de teoretiska. Låt de praktiska ämnena få vara praktiska och låt de praktiskt begåvade eleverna få skina. Självförtroende är en minst lika viktig resurs som extraresurser.

    PHILIP BJÖRKQVIST (HI)

    LAGTINGSKANDIDAT