Måtta på kraven på ung entreprenör
Nina Fellman skriver i ledaren i onsdagens Nya Åland att hon ”blir så trött, så trött” när Danne Sundman ”drar igång en namninsamling för att för n:te gången rädda Rockoff”. Det är nog snarare, som en kommentar på nyan.ax skriver, den som läser ledaren som blir trött. Det skall till en början sägas att Fellman inte har någon enkel uppgift i att balansera mellan den breda allmänhetens intressen och de intressen som ägare av tidningen samt närstående politiska krafter förefaller ha. Oftast klarar hon det bra trots opinionsmässigt underläge. Av de härskartekniker som står till buds väljer hon denna gång påförande av skuld (Dennis) och förlöjligande (Danne). Det är intressant att se hur Fellmans syn på demokrati och opinionsbildning ändrar från fall till fall, skulle det handla om politiker och frågeställningar som är Fellman närstående skulle det nog vara annat ljud i skällan och inte denna raljanta ton.
När det gäller själva sakfrågan, huruvida Rockoff-festivalen är ”hotad” eller inte så är situationen allvarligare än någonsin tidigare. Juridiken har nu kommit till vägs ände och man (Högsta förvaltningsdomstolen) har kommit fram till att vad som måste till är att stadsplanen ändras. Detta krävs för att Mariepark skall få ett miljötillstånd vilket enligt samma bedömare behövs för verksamheten. Bollen är alltså tillbaka hos Mariehamns stad som en gång sålde dåvarande Ålandsparken till Dennis Jansson. Man var mycket väl medveten om vad parken skulle användas till och att nu undra sig ansvar skulle vara att lura köparen.
Det är nu upp till Mariehamns stad att bestämma om det finns förutsättningar att arrangera denna festival (och andra evenemang) på denna plats. Att spekulera i att ytterligare en gång flytta festivalen och verksamheten är lönlöst, så mycket som satsats på Mariepark. Någon måtta får det vara vilka krav man ställer på en ung entreprenör som behöver alla tillbuds stående resurser till att utveckla sin verksamhet. Att ändra stadsplanen till fördel för Mariepark och till viss nackdel för de närmsta grannarna är en delvis smärtsam process. Dessa fastighetsägare har också rättigheter, oavsett vad allmänheten anser och hur deras deklaration ser ut.
Alla är lika inför lagen. När stadsplanen är fastställd vidtar sedan en process som eventuellt utmynnar i intrångsersättning för dessa fastighetsägare om det kan anses att de lider skada.
Syftet med namninsamlingen är att röka ut de politiker som inte tidigare varit beredda att ta detta beslut, det tror jag att de är idag efter att över 4000 personer gett sitt stöd för saken. Det är just detta som är min uppgift som folkvald och opinionsbildare; att uppbåda stöd för den politik jag anser skall föras, oavsett vad bakåtsträvande redaktörer på vänsterkanten anser.
Rockoff, Mariepark och visionära entreprenörer som Dennis Jansson är viktiga byggstenar i det framtida Åland. För Ålands folk och för turismen. Jag förenar mig i Fellmans slutsats: ” Fixa det här nu! Låt oss slippa de senaste årens crescendo av varningar om att det kanske inte blir nåt. Och gör det med respekt för de människor som faktiskt också har rätten på sin sida.” Det är just precis vad jag också anser, och över 4000 ålänningar och turister.
Danne Sundman
Om jag hade fått en euro för varje gång någon påstår att jag går Wiklöfs och sossarnas intressen så vore jag rik som ett troll. Dessvärre är det inte så. Jag förblir fattig och rakryggad.
Nina Fellman
chefredaktör