DELA

Medis – med genusglasögon

För en tid sedan blev jag medlem av den parlamentariska referensgruppen för ett äldrepolitiskt program och jag började av den anledningen se världen ur ett lite annat perspektiv. Jag noterade då att jag i ju Portugal umgås med personer från Svenska Klubben, vilken ju i praktiken är en pensionärsklubb.

Där umgås jag med en informell grupp med singelmän och har noterat att vi bara är två som kan och dessutom gillar att laga mat. Resten går ut och äter två gånger om dagen! Nå, de har bostäder på flera kontinenter så de har nog råd, men på Åland finns många pensionärer, som inte kan gå ut och äta hela tiden om de inte kan laga mat.

Jag funderade hur det är för män, som inte längre är i med arbetslivet, och är/blir singlar, frånskilda eller änklingar. Vi har tyvärr inte uppgifter om matvanor bland äldre på Åland, men det sägs att om man inte kan laga egen mat så finns det risk för att maten blir ensidig och kanske inte så näringsrik. Hur kunde man avhjälpa detta problem? Är detta även kanske en faktor som inverkar på männens kortare förväntade livslängd?

Tja, Medis tyckte jag att kunde vara ett lämpligt alternativ så jag tittade på deras utbud, som numera finns enkelt på nätet. Där fanns ingen kurs i matlagning för män, men nog för veganmatlagning.

Där fanns kurser i att göra smycken av burkar, som inte kunde pantas. Där fanns yoga I och yoga II och yoga III … Där fanns många kurser av olika slag.

Men vad fanns om kunde intressera mig? Och hur såg det ut om man satte genusglasögonen på? Det kändes som att kursutbudet mera kunde intressera kvinnor än män. Men hur är det i vekligheten? Enligt Åsub är 80 procent av deltagarna kvinnor och 20 procent män. I en skattefinansierad verksamhet! Hur kan detta vara möjligt?

Jag förstår att enstaka kurser kan domineras av kvinnor eller män, men som helhet borde man väl se till jämställdheten? Om en kurs är populär kanske man inte skall utöka med flera om detta ytterligare ökar ojämlikheten?

Jag har även noterat att sångföreningarnas närvaro i Medis har debatterats. Bland annat Sara Kemetter (S) var väldigt orolig i spalterna för att körerna, som är registrerade föreningar, inte skulle få vara kvar inom Medis verksamhet.

Jag förstår att Sara Kemetter som körsångare och socialdemokrat anser att det är rätt och riktigt att hennes körer skall kunna snylta på skattebetalarnas pengar. Men hur skulle det bli om alla andra föreningar vill komma med? Om fotbollsföreningar, jaktvårdsföreningar eller syföreningar eller alla andra föreningar också skulle vilja komma åt skattemedel. Anser Sara Kemetter att detta också är rätt ur socialdemokratisk synvinkel?

Med tanke på att 80 procent av kursdeltagarna är kvinnor så är det dessutom ett sätt att öka jämställdheten inom Medis om kvinnodominerade körer, med all rätta, i framtiden sköter sin verksamhet på ideell bas. För inte anser väl Sara Kemetter att det är rätt och riktigt att 80 procent av Medis kursdeltagare är kvinnor?

Men min förhoppning är även att Medis på lång sikt kan se över kursutbudet, könsfördelningen bland lärare, könsfördelningen på hemsidan och på annat sätt öka jämlikheten bland deltagarna, då det ju är en skattefinansierad verksamhet.

Med en kurs i matlagning för män kunde Medis även göra en hälsobefrämjande åtgärd. Om Medis redan till hösten kunde plocka in en kurs i matlagning för män, så kan jag åtminstone i början av hösten komma med som frivillig medhjälpare vid sidan av ordinarie lärare och dela med mig av lite tips kring enkel, god och nyttig matlagning.

Som referens kan jag nämna att jag är regerande åländsk mästare i recepttävlingen Ålandsmeny; kategori huvudrätt. Gjord på åländskt lammkött.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI