DELA

Mentalhälsoveckan och ungas psykiska hälsa

Vi på föreningen Ung Resurs r.f. arbetar med ungdomar och unga vuxna efter grundskolan tills de fyller 30 år.

Vårt främsta fokus är att stöda de vi möter i att hitta och bibehålla en sysselsättning i form av studier, arbete eller praktik.

För att uppmärksamma Världsdagen för psykisk hälsa och Ålands Mentalhälsovecka och temat psykisk hälsa på arbetsplatsen, vill vi lyfta några av de saker som är viktiga i vårt arbete med vår målgrupp.

Många av de vi möter söker sitt första jobb. Att söka sitt första jobb kan vara både spännande och skrämmande. För de som sökt många jobb och inte får återkoppling, kan arbetssökandet också vara frustrerande.

Arbetsgivare till förstagångsarbetstagare är viktiga då våra unga kommer ut i arbetslivet. En första arbetsplats bidrar till arbetstagarens bild av hur det är att vara arbetstagare, vilka rättigheter och skyldigheter en arbetstagare har.

För att bidra till att skapa en positiv och realistisk upplevelse är det viktigt som arbetsgivare att till exempel ha skriftliga kontrakt, en utsedd kontaktperson på arbetsplatsen, uttalade regler och rutiner gällande pauser, semester, frånvaro, användning av mobiltelefoner under arbetstid med mera.

För unga arbetssökande är det viktigt att få återkoppling från potentiella arbetsgivare efter att en arbetsansökan har lämnats in. Bekräftelse på att ansökan har tagits emot, information om den fortsatta rekryteringsprocessen och särskilt ett tydligt besked om sökande får jobbet eller inte.

För nya och unga arbetstagare är det bra att tänka på vikten av kommunikation på arbetsplatsen. Att våga fråga om något är oklart, våga fråga om hjälp, att meddela exempelvis sjukfrånvaro enligt arbetsplatsens regler – är reglerna oklara? Våga fråga! Om det blir problem på arbetsplatsen, våga ta det till diskussion med kontaktpersonen, skyddsombudet, chefen eller facket.

Att ha en meningsfull sysselsättning är en viktig del för hälsan och välmåendet. Oavsett om det finns en meningsfull sysselsättning eller inte så ser vi att många unga mår dåligt.

Vi på Ung Resurs vill nu under Mentalhälsoveckan särskilt lyfta vikten av snabbtillgängliga tjänster med låg tröskel till exempel Studerandehälsan och Mental hälsa-mottagningen.

Vi är glada att det nu finns en lågtröskelmottagning liknande Mental hälsa för de under 18 år eftersom det tidigare har saknats på Åland.

Vi ser det som viktigt att det fördelas tillräckligt med resurser och att det planeras för kontinuitet och långsiktighet för mottagningen för att kunna möta behovet hos de unga.

Är du ung och i behov av råd eller stöd för att komma vidare i livet?

Kontakta då Ungdomslotsarna. Mer information och kontaktuppgifter, hittar du på www.boost.ax

UNG RESURS R.F.