Michael Sars är vårt trumfess!
Jag vill ge eloge till alla, både gammal och ung, som engagerat sig i skolfartyget Michael Sars, vars framtida öde är ovisst. Åland har stolta anor som sjöfartsnation och att upprätthålla och utveckla denna tradition nu och för framtiden är värt ett aktivt och målmedvetet arbete.
Michael Sars är inte ”bara” ett skolfartyg. Det är trumfesset i vår sjöutbildning. Både nuvarande och tidigare studerande framhåller att skolfartyget varit en avgörande faktor vid valet av Åland som studieort. Erfarenheten visar också att studerande från andra orter efter avslutade studier har valt att bilda familj och slå ner sina bopålar på Åland. Utbildningen är således också en inkörsport för inflyttning och bidrar därmed till utvecklingen av det åländska samhället.
I debatten cirkulerar felaktiga påståenden, såsom att fartyget har ett stort behov av större och ekonomiskt betungande renoveringar. Detta dementeras av Michaels Sars befälhavare Jerry Bergman. Jag citerar här hans uppgifter i en e-post. Jag har fått hans tillstånd att publicera e-posten.
”Budgetår 2021 var fartyget i dock. Axeldragning + propellerhubb demonterades och skickades på översyn. Delvis ett klasskrav, kostnad om cirka 120 000 euro. Dockningen/översyn gick på 100 000 euro. Nästa dockning 2026. 2019 halades huvudmotorn till en kostnad om 163 000 euro. Serviceteam från Norge. Så fartyget är väl underhållet och de stora kostnaderna redan tagna. Inget behov av renoveringar under överskådlig tid. Det är vi ombord som helt sköter fartyget utan inblandning av någon landorganisation”.
Marika Karlström, tidigare kock men nu utbildad sjökapten, skriver på sociala medier: ”Utan skolfartyget, varför skulle man söka till Åland för sjöutbildning? Jag tycker det är jämförbart att sluta laga mat med riktiga råvaror på kockutbildningen, som att bara köra simulator i sjöutbildningen. Virtuell 3D borde kunna funka alldeles utmärkt på kockutbildningen. Slipper ingredienskostnaderna då…”
Notera den ironiska tonen! Slutsatsen, som även bekräftas av yrkeslärare Gunilla Schåman, är att en simulator aldrig fullt ut kan ersätta verkligheten. Gunilla Schåman beskriver en undervisning till sjöss på följande sätt:
”Michael Sars dag 3. Från Åbo till Långnäs. Vädret har varit uppfriskande på sjön idag. Mycket av arbetet ombord idag har präglats av att läsa av vädret så gott det går och fokus har legat på att jobba förebyggande mot olyckor och jobba sjösäkert. Är det sjösäkrat? Vad kan hända? Vad behöver vi göra i förväg? Står allt still? Sitter allt fast? Hur mycket mat kan man ha i formen utan att de skvimpar över? Hur står och går vi när båten lutar och rör sig? Många frågor som fått svar under dagens resa.”
Landskapsregeringen har angett ekonomiska skäl för sitt beslut att avyttra skolfartyget. Det är dock högst oklart vilka intäkter fartyget kan inbringa. Ett gammalt fartyg, om än väl underhållet, inbringar knappast så många euro. Michael Sars kan jämföras med ett äldre fordon som har ett bruksvärde vida större än försäljningsvärdet!
Studerande kan genom Michael Sars tillgodoräkna sig en del av den praktik som behövs för att få ut brev och därmed behörighet för sjötjänst. Eftersom det är brist på praktikplatser har sjöskolorna och rederierna i Finland ett samarbete som benämns Sjöfartens PraktikKvarn och som har till uppgift att koordinera och fördela praktikplatser på finska handelsflottans fartyg. Det är inte ovanligt att studerande efter avslutade studier måste vänta, att ibland flera månader, innan de har möjlighet att fullgöra den praktik som krävs för behörighetsbrev då det saknas praktikplatser.
Praktikplatser via PraktikKvarnen kostar också. Jag efterlyser en utredning av uppskattade kostnader för utökad praktik på handelsfartyg som ersättning för den praktik som studerande hittills fullgjort på Michael Sars. En sådan jämförelse kan måhända resultera i att skolfartygets driftskostnader kommer i en helt annan dager.
Det är helt förståeligt att landskapet behöver minska sina utgifter, men varje beslut måste föregås av en konsekvensanalys. Drastiska åtgärder utan ingående analys kan i förlängningen leda till oväntade kostnader och icke önskvärda återverkningar.
VERONICA THÖRNROOS
LAGTINGSLEDAMOT
ORDFÖRANDE PRO ÅLAND – EN POLITISK TANKESMEDJA