Möjlig hausse för åländska bönder?
Något är fundamentalt fel när lammsteken som erbjuds till påsk i våra affärer till övervägande del kommer från Nya Zeeland eller att vi importerar äpplen från Argentina. Man brukar i miljösammanhang tala om åksjuk mat.
ÅCA levererar nya flaggskepp som ABC-surmjölk och Bomarsundsost. Vi har utmärkta flingor och gryn från Överängs kvarn, hemvetemjöl från Odlarringen, svartbröd förstås, inläggningar från Gottbygott, Lasses olika senapssorter, åländska äpplen: aroma och discovery, prima morötter, potatis, lök och jordgubbar, delikata uppstickare som sparris och havtorn och förhoppningsvis i framtiden exklusiv åländsk tryffel som har möjlighet att slå den franska i både kvalitet och smak. Rökt och inlagd fisk från Fiskkojan och bröderna Bergman, lammkorv från Dahlmans och färskost från Skimra gård, nötkött från Bolstaholm, Stallhagens olika ölsorter, äppelvin och Ålvados.
Lokal och hållbar livsmedelsförsörjning med närproducerad och ekologisk mat är samhällsutveckling!
Konsumenterna blir mer medvetna och ställer krav på både produkter och producenter.
Det finns två stora konsumenttrender när det gäller mat, den ena är billig, likriktad stordrift och den andra är småskalig, ekologisk närproducerad. Åland kan aldrig konkurrera med volymer. Den åländska konkurrensfaktorn är kvalitet och kunde i ännu högre grad bli ekologisk.
En saluhall centralt belägen i Mariehamn skulle vara ett utmärkt komplement för handeln. Ålänningarna skulle få ett ställe där det garanterat fanns närproducerade och ekologiska produkter. De åländska bönderna skulle få ett självklart marknadsföringsställe utan så många mellanhänder och därmed möjlighet att få ut ett bättre pris.
Där skulle finnas utrymme för delikatessaffärer som Signes Ost- och delikatess och Puneh Oriental. Saluhallen skulle gå i bräschen för marknadsföringen av åländska råvaror och produkter. Ett gemensamt projekt med åländska formgivare skulle ta fram attraktiva vardags- och gåvoförpackningar.
Mat- och restaurangintresset har exploderat. Skärgårdssmak har uppnått ett välförtjänt renommé och det är på det viset Åland borde marknadsföra sin mat: skärgårdsprodukter med hög kvalitet.
Äpplen som säljs på torget i Vasa marknadsförs med att dom är just åländska, priset på den åländska purjolöken på Stockmans är mer än tredubbel mot vad odlaren får och restaurang Savoy i Helsingfors, som är en av Finlands finaste, har saftig åländsk lammfilé på menyn.
När det gäller själva placeringen av en saluhall är alkotomten en favorit. Man kunde bygga ett nytt, attraktivt hus med flera våningar, gärna bostäder och själva saluhallen och Alko i bottenvåningen. Alko kunde specialisera sig på ekologiska viner.
Den kombinerade saluhallen/huset skulle vara mycket inbjudande och tilltalande arkitektoniskt. Ett sådant koncept skulle ha många synergieffekter: för Mariehamn, för torghandeln, för bönderna, för ålänningarna men en saluhall har också alla möjligheter att bli ett självklart turistmål. Tänk vad självklart det är att inhandla lokala specialiteter när man själv reser.
Jordbruket och matproduktionen står för ca 70 procent av övergödningen och nedsmutsningen av Östersjön. Ett sätt att minska belastningen är att övergå till ett hållbart jordbruk. Klimatfrågan och Östersjön är intimt förknippade – det behövs uthållig energi på flera sätt för att nå framgång i de här frågorna.
Det finns många utmaningar men ännu fler möjligheter!
Katrin Sjögren (lib)