DELA

Nedskärningar hotar välfärden

I dagens samhälle, där ekonomin ofta står i fokus för politiska beslut, är det avgörande att inte glömma de mest sårbara samhällsmedlemmarna. Tyvärr har nyligen KST:s förbundsstämma beslutat att kommunernas socialtjänst ska spara mellan femhundratusen och en miljon euro det kommande året enligt det budgetförslag som en enig förbundsstyrelse förelagt förbundsstämman. Konsekvensanalysen av dessa inbesparningar som förevisats förbundsstyrelsen visar att många utsatta samhällsgrupper kommer att lida av nedskärningarna. Detta gäller inte minst personer med funktionsnedsättning, som bland annat är i behov av sysselsättning och en fungerande socialtjänst.

Inbesparningar på sysselsättningsåtgärder kan tas som ett exempel på hur nedskärningar kan påverka utsatta grupper i samhället. Sysselsättningsåtgärder – som KST enligt deras beräkningar kan spara 50 000 euro på – spelar en central roll i att skapa en rättvis och inkluderande samhällsstruktur. När människor ges möjlighet att delta aktivt på arbetsmarknaden stärks deras ekonomiska ställning, självkänsla och välbefinnande. Att spara på dessa åtgärder riskerar att ytterligare marginalisera redan utsatta människor, vilket leder till högre samhällskostnader.

Forskning visar gång på gång att arbete inte bara ger en inkomst, utan även främjar social integration och hälsa. När människor känner sig produktiva och delaktiga i samhället, minskar risken för psykisk ohälsa och social isolering. Detta är särskilt relevant för personer med funktionsnedsättning, som kan ha extra utmaningar att hitta meningsfull sysselsättning och delta i samhället.

Det är av yttersta vikt att politiska beslutsfattare och samhällsaktörer ser bortom kortsiktiga inbesparingar och i stället investerar i välfärden, särskilt när nedskärningar hotar de mest sårbara i samhället. Genom att stöda människor genom sociala åtgärder skapar vi inte bara ett solidariskt, rättvist och inkluderande samhälle, utan vi även investerar i en hållbar framtid – en nödvändighet vi inte kan blunda för.

Under dessa utmanande tider får vi inte glömma att medkänsla och medmänsklighet är två av våra viktigaste tillgångar. Att hjälpa dem i svåra situationer är inte bara samhällets moraliska skyldighet det är också en investering som kommer att betala av sig i form av ett starkare och mer välmående samhälle för alla.

KARL WAHLMAN

VERKSAMHETSLEDARE FÖR FUNKTIONSRÄTT ÅLAND